LCD skjerm til PC - 5 viktige ting

Det flommer over av stadig billigere LCD-skjermer til PC. Går du vill i spesifikasjonene? Her er de 5 viktigste.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Enten du endelig skal skifte ut den gamle kassa av en CRT-sjerm som du har hatt siden forrige årtusen, eller om du skal bytte ut den gamle 17-tommeren du kjøpte for alt for mye penger for 5 år siden - det er ikke lett å velge ny LCD-skjerm.

LCD-skjermene finnes i mange størrelser, fasonger, design og prisklasser. Det er blanke, brede og dreibare, og annonsene og nettbutikkene byr på spesifikasjoner som ikke er en del av dagligtalen for alle.

Mange forskjellige brukere

Hva du skal bruke skjermen til er selvsagt et viktig moment. Jobber du med bildebehandling trenger du noe mer avansert enn den som skal ha en grei skjerm til hjemmebruk.

Skal du ha en skjerm på hybelen som også skal fungere til TV og spill klarer du deg heller ikke med hva som helst. En stor bredskjerm er tingen, med tilkoblinger som passer.

I tillegg kommer plasshensyn inn i bildet og ikke minst hva slags syn du har. Er du ung og skarpsynt kan du ha høyere oppløsning enn en som er eldre og har mindre fleksibelt syn.

De fem viktigste egenskapene:

1: Skjermformat
Stadig flere velger bredskjerm, av flere gode grunner. Ser du video er det selvsagt, jobber du med brede programmer med tidslinje, som redigering av video/lyd/musikk - er det også naturlig med bredskjerm. Er du vant til å bruke ett program av gangen i fullskjermsmodus blir det mye hvitt på websider og i tekstbehandlig. Men du lærer deg fort til å ha flere vinduer åpne samtidig, det er da du får glede av breddeformatet.

Foretrekker du det "gamle" 5:4 formatet og skifter heller mellom programmene enn å dele på skjermen - da velger du dette. Du kan også finne gode tilbud på slike skjermer, siden det satses mest på bredformat.

2: Betraktningsvinkel
Skal du dele skjermbildet med andre, f.eks. med andre familiemedlemmer eller kolleger, er det en fordel med stor betraktningsvinkel. Da vil alle som står bak eller på siden av deg se de samme fargene. På en skjerm med smal betraktningsvinkel vil de på sidene og de som står se et bilde med andre fargetoner. I de verste tilfellene kan fargene bli helt forvrengt.

image: LCD skjerm til PC - 5 viktige ting


De rimeligste skjermene bruker paneltyper som kalles TN. Disse utmerker seg ikke med god fargegjengivelse kombinert med stor betraktningsvinkel. Bruker du skjermen bare for deg selv, og har en fast arbeidsstilling kan det være helt greit. Men den optimale fargegjengivelsen får du ikke på slike skjermer. Da må du velge skjermer med IPS-paneler og varianter av disse.

3: Kontrast
Høy kontrast er et innebygd problem på alle skjermer som fungerer ved å filtrere en sterk lyskilde. Bildepunktene på LCD slipper gjennom og filtrerer lys i punkter, de sender det ikke ut slik som på en gammeldags skjerm eller en plasmaTV. Derfor er kontrasten alltid lavere på en LCD.

Men dette er i dag bare et problem for de som ser på film eller driver med kritisk bildebehandling. Nye skjermer har alle en akseptabel kontrast, og til kontor og hjemmebruk er det ingen problemer. For gamere er det varierende, noen er mer kritiske enn andre.

4: Lysstyrke
Høy lysstyrke er ikke nødvendigvis noen fordel, da blir du fort sliten i øynene hvis skjermbildet inneholder mye hvit bakgrunn. Da er det selvsagt bare å justere ned lysstyrken til et passende nivå.

For bruk i sterkt lys er det en fordel med høy lysstyrke, men da er vi gjerne inne på spesialområder som bruk ombord i båt og andre utendørs installasjoner. Her kommer alle vanlige LCD-skjermer til kort, og du må regne med å måtte velge spesialskjermer for å få et godt resultat.

5: Responstid
TN-paneler er de raskeste, og dette blir ofte brukt i markedsføringen. I praksis er det de færreste som ser forskjell på 1 ms responstid og langt høyere verdier, kanskje med unntak av de mest ekstreme gamere.

Det dreier seg ikke om at det tar tid før bildet kommer opp på skjemen, men om objekter på skjermen som beveger seg fort får en skygge etter seg. Denne kan være svært forskjellig, og være lys eller mørk på forskjellige typer skjermer.

Driver du ikke med PC-spill med heftig skyting er responstid ikke noe man bør bry seg om i det hele tatt.

Stadig flere tester

Vi tester hele tiden nye LCD-skjermer som kommer på markedet, og du kan også les om skjermer vi har testet et stykke tid tilbake.

Oversikten over våre tester av LCD-skjermer finner du her.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!