LCD og kontrastforhold


Hei
Jeg skal kjøpe ny stasjonær, og har et spørsmål angående LCD-skjermer. Hvor stor kontrast bør man unne seg dersom man skal kunne bruke pcen til de fleste formål, som spill og bilderedigering, men ikke er spesielt kravstor? Er 500:1 godt nok for den alminnelige bruker? Ville jeg merke reell forskjell mellom f.eks. 500:1 og 700:1?

mvh
Christian

Datadoktoren svarer

Hei Christian,

Dette er det vanskelig å kunne svare konkret på, ettersom det er forskjell på de forskjellige panelene som gjør at oppgitt lik kontrast ikke vil oppfattes likt av øyet. I tillegg kommer ting som ulik styrke på bakgrunnsbelysningen eller kontrastbelegg, og ikke minst må vi da gå ut i fra at de ulike produsentene måler på samme måte...

Hvis du som du sier ikke er spesielt kravstor skal det nok litt til for at du finner en skjerm du er misfornøyd med, i hvert fall dersom du holder deg til de mest kjente merkene og unna de aller billigste modellene.

Men det beste er selvfølgelig å gå i en butikk og se på de forskjellige skjermene selv, slik at du kan bestemme deg ut fra hva du ser og ikke hva du tror på bakgrunn av oppgitte spesifikasjoner.

En bedre kvalitetsindikator enn kontrast er forøvrig prisen, som stor sett ligger på samme nivå for like gode skjermer. Les gjerne våre tester (eller andres) for å få en god pekepinn på kvaliteten kontra pris.

Jeg vil også råde deg til å heller legge en ekstra tusenlapp i skjermen dersom du er i tvil. Det er tross alt øynene dine det er snakk om, og en god skjerm vil som regel fremdeles være god når du må bytte ut resten av datamaskinen.

Hilsen Datadoktoren

Les alle spørsmål og svar