LCD - beste oppløsning?

Gir det best resultat å spille i samme videooppløsning som skjermen har i fysisk oppløsning?

Hei

Jeg vurderer å kjøpe en laptop hos Dell. De tilbyr to skjermer 1920x1200 eller 1440x900 i størrelse 17".

Forutsetning: Pc'en greier ikke kjøre nye spill med full grafikk i 1920x1200 oppløsning --> lavere oppløsning må benyttes i spillinnstillingene.

Spørsmål 1: Hvilket gir best bilde av følgende to alternativer og dermed høyest nytteverdi for meg:
1. Å spille med 1440x900 i spilloppløsning på en skjerm med 1440x900 fysisk oppløsning.
2. Å spille med 1440x900 i spilloppløsning på en skjerm med 1920x1200 fysisk oppløsning.

Grunnen til at jeg lurer er jeg har hørt og sett at hvis skjermoppløsningen (f.eks i et spill) er lik skjermens oppløsning som den er bygd for, blir bildet klarere enn hvis du velger en alternativ oppløsning som gir et mer tåkete bilde på skjermen.

Spørsmål 2: Hva er best, og kan dere forklare hvordan dette virker hvis du velger skjermoppløsning i windows som er høyere eller lavere enn skjermens oppløsning?

-BVL-

Datadoktoren svarer

Heisann

For å begynne med det siste så stemmer det at LCD-skjermer har en oppløsning som gir bedre bilde enn andre. Denne oppløsningen tilsvarer hvor mange fysiske punkter skjermen er bygd opp av, så antallet piksler i videosignalet stemmer overens med antallet skjermpunkter. Dette kalles 1:1 pikselmapping.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvis du velger en lavere oppløsning enn antall punkter i skjermen, som for eksempel 1440x900 piksler på en skjerm som har 1920x1200 punkter, vil en piksel i videosignalet måtte tegnes over mer enn ett punkt på skjermen. LCD-kontrolleren regner ut hvordan dette skal gjøres, men på grunn av den fysiske bregrensningen vil ikke dette bli like godt som 1:1 pikselmapping. Hvor godt resultatet blir varierer med skjerm og oppløsning.

Svaret på spørsmål en blir altså at det beste vil være å spille med 1440x900 pikslers oppløsning på en skjerm med like mange punkter. Men om det er det lureste kommer helt an på. Hvis du for eksempel bare spiller en gang i blant kan du kanskje leve med et litt mindre klart bilde når du gjør dette, mens du da kan nyte godt av en høy oppløsning når du bruker PCen til andre ting.

Hilsen Datadoktoren

Les alle spørsmål og svar