Lastes nettsidene tregt?

Hvis du ser teksten «løser vert» litt for ofte i nettleseren, kan dette trikset hjelpe.

<strong>TREGT?</strong> Det kan skyldes at DNS-oppslag tar lang tid. Slik fikser du det. Foto: ALL OVER PRESS
TREGT? Det kan skyldes at DNS-oppslag tar lang tid. Slik fikser du det. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forleden dag kom en kollega bort og klagde over at nettleseren hans hadde blitt så treg. Det tok stadig noen ekstra sekunder å laste en nettside, mens teksten «løser vert» var å lese i statusfeltet.

Derfor skjer det

Når du angir en URL i adressefeltet i nettleseren, sendes denne forespørselen til en såkalt DNS-server, som enkelt forklart fungerer som en slags «adressebok» for internett.

DNS-serveren gjør så et oppslag etter adressen du anga, for å finne IP-adressen den aktuelle nettsiden ligger på. Dersom den ikke finner adressen, sender den forespørselen videre til en ny DNS-server, og videre – helt til én av dem har IP-adressen nettleseren din trenger.

Denne sendes så tilbake til nettleseren din, som til slutt sender en forespørsel til denne IP-adressen der den ber om den aktuelle nettsiden.

Venter på svar

Eksempelvis er IP-adressen til Google.com 74.125.29.113, som du også kan taste inn i nettleseren din for å komme til Googles søketjeneste. Det ville dog ha vært mye å huske slike tall for alle nettsidene du besøker, og nettopp det er en god grunn til at DNS-servere finnes.

For å unngå at nettleseren må sende slike forespørsler for hver URL, har nettleseren din i tillegg en egen DNS cache med URL/IP-oversikt over nettstedene du har besøkt.

Mens nettleseren din venter på svaret den får fra DNS-serveren står det «løser vert» («resolving host» på engelsk) i statusfeltet. Det er altså denne prosessen som går tregt dersom du opplever problemet beskrevet i første avsnitt.

Les også: Slik plasserer du den trådløse ruteren

Slik løser du det

Det er flere ting du kan prøve på dersom du synes det går tregt å hente nettsider:

Bytt DNS-server:
Det finnes mange DNS-servere som du kan bruke i stedet for den som er standard fra nettleverandøren din. Googles server er kjent for å være svært rask. Mer om hvordan den fungerer og hvordan du bruker den kan du lese her.

En annen mulighet er OpenDNS, som tillegg til å være rask også har mekanismer for å beskytte deg mot phishing og lar deg sperre for enkelte typer innhold.

Les mer om OpenDNS

Slett DNS-cache i nettleseren/på maskinen:
Som nevnt har også nettleseren et eget DNS-register som kan være utdatert slik at det tar lenger tid å finne frem til riktig IP-adresse. Dette registeret kan du tømme.

I Chrome skriver du chrome://net-internals/#dns i adressefeltet (ingen vits med lenke siden det ikke fungerer å lenke direkte til chrome-oppsettet). Derfra trykker du på clear host cache-knappen.

I Firefox finnes ikke en slik knapp, men du kan oppnå det samme ved å endre på en variabel slik at DNS-oppslagene blir ugyldige og må hentes på nytt. Det gjør du ved å skrive about:config i adressefeltet, godta advarselen, bla ned til network.dnsCacheExpiration og sette denne til 0.

Explorer

SLIK: Ved å høyreklikke i about:config-listen i Firefox, kan du opprette nye variable.
SLIK: Ved å høyreklikke i about:config-listen i Firefox, kan du opprette nye variable. Vis mer


Hvis variablen ikke finnes, må du lage den selv ved å høyreklikke et sted i listen, velge ny=>integer og så gi den navn (network.dnsCacheExpiration) og verdi (0) som omtalt over. Etterpå kan du eventuelt sette den tilbake til 60, som er standarverdien.

Internet Explorer har ingen egen DNS-cache, men bruker Windows' sentrale DNS-cache. Den kan du tømme ved å starte et kommandovindu (windowstast+r, deretter cmd på Windows XP/Vista/7 og windowstast+x og velge ledetekst på Windows 8), og deretter skrive ipconfig /flushdns i kommandovinduet.

For andre nettlesere kan du søke etter how to flush dns cache [nettleser] på din favorittsøkemotor.

Mac lar deg også tømme maskinens lokale DNS-cache. Da starter du et terminalvindu (programmet «Terminal») og skriver dscacheutil -flushcache.

Les også: Sett opp det trådløse nettverket på riktig kanal

Ekstratips til Chrome

Om du bruker Chrome og fortsatt sliter med hastigheten etter å ha gjort disse grepene, finnes det også et kryss du kan prøve huke vekk.

Det finner du under innstillinger=>avanserte innstillinger og er ringet rundt her:

HUK VEKK: Et mulig remedie er også å slå av Googles prediktive funksjon.
HUK VEKK: Et mulig remedie er også å slå av Googles prediktive funksjon. Vis mer


Denne funksjonen i Chrome prøver å forutsi hva du har tenkt til til en hver tid, slik at nettsider begynner å laste i bakgrunnen før du spør etter dem, men kan også gjøre at ting går tregere.