Last ned favorittklippene

Mange gode TV- og filmklipp ligger på forskjellige nettsteder - som streaming video. Slik laster du de ned.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Video på Internett er flotte saker, men av og til skulle vi så gjerne hatt muligheten til å laste ned noen av de klippene som ligger der ute på verdensveven. Det kan være flere grunner til dette - kanskje du ganske enkelt har en treg linje som gjør avspilling av slike klipp i god kvalitet vanskelig, eller det kan være at du ønsker å være uavhengig av nettoppkobling i det hele tatt for å se.

Vi har tidligere tatt for oss forskjellige måter å gjøre dette på gjennom nettleseren, og det har også dukket opp en mengde nettsteder som lar deg gjøre dette. Nye RealPlayer 11 har record-knapp for nettvideo, men løsningen er foreløpig ikke 100%.

I de fleste tilfeller er du begrenset til kjente videonettsteder som YouTube, Google video og så videre. Men hva hvis du ønsker å laste ned noe litt mer eksklusivt?

I denne artikkelen skal vi se litt nærmere på et par program som kan hjelpe deg med akkurat det.

Hva er URLen?

Mange av nettstedene som tilbyr nett-TV er også veldig flinke til å gjemme direktelenken til klippene som tilbys. Slik sikrer de seg at du faktisk må innom deres nettsted hver gang du vil titte på godsaken. For oss er første trinn det å finne denne lenken, og til det bruker vi gjerne programmet URL Snooper. I all enkelhet er dette programmet en såkalt nettverkssniffer - et program som "lytter" på nettverkstrafikken din, og som tittelen røper henter denne da ut URLer fra innkommende datastrømmer.

Programmet er enkelt nok selv for nybegynnere, bare start det opp først og deretter åpner du nettleseren din på siden du vil analysere. Aktuelle URLer - altså nettadresser direkte til klippene - vil listes opp. Her et eksempel fra NRK Nett-TV nyheter:

image: Last ned favorittklippeneHøyreklikk for enkelt å kopiere aktuell URL til utklippstavlen.

Direktelenke til URLer kan du altså for eksempel bruke for å spille av klipp uten å måtte navigere til det aktuelle nettstedet hver gang du vil se det. Det kan også være en enkel måte å dele videoen med venner på - uten at de må navigere rundt på diverse nettsteder.

Last ned

Det finnes en rekke programmer som hjelper deg med å laste ned streaming video - men mange er kommersielle og krever at du kjøper det før eller siden. Siden vi foretrekker gratisprogrammer har vi i dette tilfellet sett oss ut et par gratisløsninger.

Vi starter med MPlayer. Denne mediespilleren er basert på åpen kildekode og tilgjengelig for Linux, MacOS og Windows - og kanskje viktigst av alt tygger den det meste av steaming media.

Egentlig er MPlayer kommandolinjebasert, noe som har ført til at det har blitt utviklet en rekke grafiske brukergrensesnitt for spilleren. Her er det mye snakk om smak og behag, men i vårt tilfelle har vi valgt å se nærmere på MPlayer + Frontend, ettersom denne har en enkel måte å sette inn ekstra parametre på.

Å se film på MPlayer er enkelt. Når du har URLen så er det bare å lime den inn under Media file og trykke Start.

image: Last ned favorittklippene


Har du planer om å lagre klippet til harddisken må vi bruke en parameter som heter "-dumpstream" (uten anførselstegn). Etter å ha kvernet en stund (klippet streames jo fra serveren som vanlig) ender du opp med en fil kalt stream.dump i katalogen der MPlayer ble installert. Alt du så trenger gjøre er å døpe den om til noe egnet.

Får du problemer med å spille av klippet i for eksempel Windows Media Player kan du jo alltids også bruke MPlayer som avspiller.

SDP Downloader skal vi heller ikke glemme. Dette programmet er langt enklere i bruk, men det er også kun beregnet på å nettopp laste ned klipp - ikke spille dem av igjen. Den er heller ikke like altetende på hva den aksepterer av datastrømmer.

image: Last ned favorittklippene


SDP Downloader finner du her.

Er du opptatt av kvalitet har vi et lite råd til slutt. Ofte kan velge mellom flere filer som er beregnet på forskjellig netthastighet, og da vil det gi bedre kvalitet å velge den for høy fart.