Lås PC-en automatisk

Slik får du PC-en til å låse seg når du stikker av gårde med mobiltelefonen.

AUTOMATISK: Glemmer du ofte å låse maskinen, kan det gjøres automatisk når telefonen kommer utenfor rekkevidde. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
AUTOMATISK: Glemmer du ofte å låse maskinen, kan det gjøres automatisk når telefonen kommer utenfor rekkevidde. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange er ikke alt for flinke til å låse PC-en når de forlater arbeidsplassen sin for å gå i et møte, hente en utskrift, spise lunsj eller hva det måtte være.

For de fleste går det som regel greit, men en sjelden gang kan det være at noen er ekstra nysgjerrige på eposten du akkurat leste, har lyst til å gjøre et lite stunt med Facebook-kontoen din eller hva det måtte være.

Å låse PC-en kan du gjøre med en kjapp tastatursnarvei. På en Windows-maskin låser du den ved å trykke på windows-tast + L, eller ved å trykke ctrl+alt+delete og velge «lås datamaskinen». På Mac kan du trykke ctrl+shift+eject-(=av) knappen for å sette maskinen i hvilemodus direkte.

Les også:
Den smarte Windows-tasten
50 kjekke tastatursnarveier på Mac

Lås med mobiltelefonen

En annen snedig løsning er imidlertid å styre låsing av maskinen basert på om telefonen din er i nærheten eller ikke. Er du blant dem som alltid tar den med deg når du reiser deg på plassen din, finnes det programmer både for Windows og OS X som låser maskinen din når den ikke lenger har kontakt med mobiltelefonen.

I praksis betyr det at den låser seg når telefonen er cirka 10 meter unna, siden det er rekkevidden på Bluetooth.

OS X (Mac): Bluetooth Screen Lock (Mac App Store, kr 14,-)
Med denne Mac-appen parer du maskinen med telefonen via Bluetooth og velger deretter om du vil låse maskinen når den ikke har kontakt med telefonen overhodet, eller når signalet går under en viss terskel – kjekt hvis du for eksempel aldri er veldig langt unna, men allikevel vil at maskinen skal låses automatisk.

Med Bluetooth Screen Lock for Mac, kan du definere hvor svakt Bluetooth-signalet skal være før maskinen låser seg.
Med Bluetooth Screen Lock for Mac, kan du definere hvor svakt Bluetooth-signalet skal være før maskinen låser seg. Vis mer


Du kan også sette opp hvor lang tid det skal ta før maskinen låses, og hvis du vil kan du få en snarvei på cmd-alt-l for å låse maskinen direkte.

Skaperen, Chris Vallis, har også en Bluetooth Unlock-app (Mac App Store, kr 21,-) som også kan låse opp maskinen når telefonen kommer tilbake.

BtProx er et Windows-program som kan låse maskinen din når den ikke lenger har kontakt med telefonen via Bluetooth.
BtProx er et Windows-program som kan låse maskinen din når den ikke lenger har kontakt med telefonen via Bluetooth. Vis mer


Windows: BtProx
BtProx er et lite gratisprogram med åpen kildekode du kan laste ned fra Sourceforge. Etter å ha startet programmet, må du pare det med telefonen din ved å trykke på knappen til høyre for «Used device» (husk å aktivere Bluetooth på begge enheter). Dernest kan du velge hvor lang tid det skal ta før maskinen låses dersom maskinen ikke finner telefonen; for eksempel ett minutt slik at veldig snare turer ikke låser maskinen.

Er du ekstra avansert, kan du også angi kommandoer som skal kjøres på maskinen når den mister/oppnår kontakt med telefonen, enten du vil pause musikkavspilling eller lignende.

PS! Vi fikk ikke BtProx til å virke som det burde på vår testmaskin, men siden programmet har 4,9 av 5 stjerner på SourceForge regner vi med at mange vil være mer heldige enn oss.

Les også: Lås opp telefonen automatisk når du er hjemme

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer