Lås maskinen automatisk når du går bort

Perfekt når du ikke vil dele det du skriver med andre.

av Fredrik Bølstad: Det er muligens et kjent problem at kolleger eller venner gjør ting de ikke skal med datamaskinen din når du er borte. Eller kanskje du driver med noe du ikke vil at andre skal se - enten av sikkerhetsgrunner eller av andre bekymringer. Ikke vet vi, men vi har smertelig erfart at selv om man bare er borte fra maskinen i noen få sekunder, er behovet for å låse maskinen i høyeste grad til stede.

Denne løsningen er nemlig så kul at vi ville brukt den uansett. Det er selvfølgelig mulig å bare låse maskinen når man går via menyen eller en tastatursnarvei, men det er ikke halvparten så kult, og det er dessuten fort gjort å glemme.

Blåtann er nøkkelen

Vi har funnet en løsning både til Windows- og Linux-brukere, som automatisk låser datamaskinen når du beveger deg bort fra fra den.

Poenget er altså at maskinen registrerer når en blåtann-enhet forsvinner, går så i lås, for så å låse seg opp igjen når blåntann-enheten blir oppdaget igjen. I praksis varierer de ulike løsningene riktignok litt, men dette er altså grunnprinsippet.

Det mest praktiske er å bruke mobiltelefonen. Ulempen er selvfølgelig at det trekker en del strøm å ha blåtann konstant. Har du et noe labert batteri er dette kanskje ikke løsningen for deg. Heldigvis er det ikke noe krav at blåtann-enheten er en mobiltelefon. Har du trådløse hodetelefoner, en blåtannklokke eller andre blåtann-enheter er det ingenting i veien for å bruke de i stedet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Linux-varianten

BlueProximity er den mest elegante løsningen vi har sett. Det er mulig å stille inn hvor langt unna blåtann-enheten må være - og hvor lenge - for å låse skjermen. Og omvendt. Det aller første man må gjøre for å få programmet til å virke er å legge til en blåtann-enhet via systemmenyen.

Det gjør du ved å klikke på blåtann-ikonet oppe til høyre på skjermen din. Om det ikke ligger der kan du trykke Alt+F2 og skrive inn "bluetooth-applet" eller gå veien om System -> Instillinger -> Bluetooth. Datamaskinen må naturligvis ha blåtann - enten internt eller ved en ekstern løsning. Det går an å kjøpe blåtann-dongler som gir funksjonen til maskiner hvor blåtann ikke er innebygd.

Lås maskinen automatisk når du går bort


Velg "Konfigurer ny enhet" og følg veiviseren:

Lås maskinen automatisk når du går bort


Etterpå starter du programmet ved å trykke Alt+F2 og skrive "blueproximity" Et nytt ikon på verktøylinjen skal da komme frem.

Velg så enheten du la til tidligere og trykk "Use selected device"

Lås maskinen automatisk når du går bort


Nå kan du bevege deg over i Proximity Details-fanen og dra i spakene etter behov. Vi har valgt at maskinen skal låses opp når enheten er mindre enn 4 meter unna i 3 sekunder. På den måten er maskinen så godt som låst opp innen vi får satt oss. Dette fungerte av en eller annen grunn bedre enn 1 meter i 0 sekunder.

Lås maskinen automatisk når du går bort


På Locking-fanen kan man skrive inn egne kommandoer til hva som skal skje når man kommer eller går. Personer i Linux-miljøet har skrevet egne skript som ikke bare låser skjermen, men også stopper eventuell musikk og setter statusen til borte på IM-programmet du bruker. Dette er for litt mer avanserte brukere og noe vi velger å ikke gå dypere inn på her.

Som standard låses skjermen, noe som innebærer at det også er mulig å skrive inn riktig passord til brukeren for å logge inn, i stedet for å bringe blåtann-enheten tilbake. Dette er veldig kjekt om det skulle være noe trøbbel med forbindelsen.

Lås maskinen automatisk når du går bort


Når vi testet programmet løste det de ovennevnte problemene på en ytterst elegant måte. Det er ikke til å komme vekk fra at geek-faktoren i en slik løsning spiller minst like stor rolle som funksjonaliteten. Begge kriteriene ble godt tilfredsstilt, selv om programmet ikke var 100% nøyaktig på meteren. Det hadde vi heller ikke forventet, og er en begrensning som ligger mer i teknologien til blåtann enn hos BlueProximity.

Programmet BlueProximity fungerer på alle Linux-distroer som er basert på Debian (.deb-installasjonsfil) Det ligger også i pakkebrønnen til blant annet Ubuntu, så du vil enkelt kunne installere programmet ved å kjøre kommandoen: sudo apt-get install blueproximity. (Du kan også laste ned .deb-filen fra denne nettsiden.)

Windows-varianten

Programmet til Windows, Blue Lock, er mye mer primitivt enn BlueProximity. Det får allikevel jobben gjort, selv om det har noen mangler.

Det er ingen installasjonsfil, du har bare en fil som kjører helt av seg selv. Fordelen med det er at man slipper å installere det, og kan dermed ha det med seg på en minnepenn til en hver tid.

Du laster bare ned en komprimert mappe, pakker den ut og du er klar til å fortsette. Brukergrensesnittet er traust og har et noe uferdig preg over seg, men det var heldigvis enkelt å bruke.

Det er heller ikke noe grafisk grensesnitt for alle innstillingene. Man må inn i en tekstfil for å endre på verdier. Høres dette skummelt ut, kan vi berolige deg med at det er veldig enkelt og selvforklarende. Det har også den fordelen at konfigurasjonsfilen er lett å kopiere. Du slipper dermed å tilpasse programmet til egne behov så fort du kommer til en ny datamaskin. Spesielt kjekt er dette om du ønsker å ha programmet med deg på en minnepenn til en hver tid.


I motsetning til BlueProximity er det ingen innstillinger for å velge hvor langt unna enheten må være for at maskinen skal låses. Låsingen blir trigget av om maskinen finner blåtann-enheten eller ikke. Du slipper dermed også å legge den til som en kjent enhet.

Men du kan stille inn hvor ofte programmet skal søke etter enheten. Under testingen prøvde vi med korte intervaller, vi vil jo helst at maskinen skal låses så fort som mulig når vi går bort. Resultatet ble at maskinen noen ganger låste seg, selv om telefonen lå like ved siden av. Antakeligvis på grunn av kortere brudd i forbindelsen. Heldigvis finnes det et valg for hvor mange søk på rad enheten ikke trenger å bli funnet før maskinen låser seg. Når vi satt denne verdien til 3 søk opplevde vi ingen flere problemer.

Merk at det er en forskjell på å søke hvert 5. sekund og godta at den ikke finner enheten på de to første søkene, men låser seg først på det tredje, og å bare søke hvert 15. sekund. Ved førstnevnte løsning vil telleren nullstille seg om den finner enheten på det 2. forsøket. Maskinen sjekker altså (3 ganger) om telefonen var innenfor rekkevidde en gang i løpet av 15 sekunder, mot å bare sjekke om den er innen rekkevidde hvert 15. sekund.

Hittil virker Blue Lock som et helt greit program, men så kommer den største ulempen - hvert fall etter å ha prøvd BlueProximity noen minutter før. Det er nemlig ikke mulig å låse opp maskinen automatisk når du kommer tilbake. En stor del av magien forsvinner dessverre her. Dette har med å gjøre at Windows er bygd opp på en annerledes måte enn Ubuntu.

Det skal nevnes at Blue Lock kommer med en mulighet til å sperre maskinen på sin egen måte, ved å midlertidig deaktivere alle taster unntatt bokstaver, tall og Enter-tasten. Det gjør også at du ikke kan starte for eksempel oppgavebehandleren, og avslutte prosessen der. Samtidig kjøres en applikasjon i fullskjerm som forteller deg at maskinen er låst. Her er det også mulig å låse opp med et eget passord.

I utgangspunktet virker dette som en grei løsning, men det fungerer dessverre ikke ordentlig. Om man jobber i et annet vindu når maskinen skal låse seg, kan dette vinduet legge seg over den virtuelle sperren med det resultat at ondsinnede/moroklumper fortsatt har mer eller mindre full tilgang til maskinen. Vi opplevde noen ganger også at den ikke klarte låse skjermen helt, selv om ingen rørte maskinen. For eksempel kunne vi trykke på start-knappen ved flere anledninger.

Konklusjon

Begge programmene låser maskinen automatisk når man går, men det var kun Linux-versjonen som fungerte godt når det gjaldt automatisk opplåsing. På Windows-versjonen må du altså gjøre dette manuelt.

Har du tips til andre måter å låse PC-en på? Del det med oss i debatten!