Er du litt for raus mot "vennene" dine, kan det koste dyrt. Foto: Per Ervland/Colourbox.com
Er du litt for raus mot "vennene" dine, kan det koste dyrt. Foto: Per Ervland/Colourbox.comVis mer

Lar oss villig svindle på Facebook

Facebook-brukere lette å lure.

Takker du uhemmet ja til venneinvitasjoner? En australsk studie indikerer at Facebook-brukere kunne hatt godt av å utøve litt mer kritisk sans. Mellom 41 og 46 prosent av Facebook-brukere som fikk venneforespørsler fra to oppdiktede profiler, aksepterte forespørslene uten spørsmål.

Advarer mot falsk Facebook-side som stjeler brukernavn og passord.

De to falske brukerne som fikk navnene Daisy Feletin og Dinette Stonily, fikk nye venner både på egen forespørsel og på henvendelser fra andre brukere. Disse to falske kvinnefigurene, som ble opprettet for formålet av sikkerhetsselskapet Sophos, fikk tilgang til følgende informasjon fra nær halvparten av de "nye vennene" eller flere.

  • Full fødselsdato
  • Alle epost-adresser
  • Utdannelse
  • Boområde
  • Navn på familie og venner

Unge brukere mest åpne

Studien viser at unge brukere er mer liberale med informasjonsdeling omkring arbeidssted, skole og utdanning enn eldre brukere.

- Alle brukere er imidlertid svært liberale med å gi tilgang til epost-adresser og fødselsdager. Dette er bekymringsfullt, siden disse detaljene danner et utmerket utgangspunkt for svindel og sosialt misbruk, sier sikkerhetsselskapet i en blogg.

Selskapet tilføyer at det for ti år siden sannsynligvis ville tatt svindlere og ID-tyver opp til flere uker å skaffe seg samme informasjonsmengde.

Les også: Slik bruker DU Facebook-informasjonen effektivt

Slik gjør du

Ikke aksepter venner du ikke kjenner, i alle fall ikke blindt. Rådet fra det australske sikkerhetsselskapet er å velge venner som du liker, kjenner og har tillitt til, også på Facebook.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bruk mulighetene nettjenesten gir deg til å velge hvem som skal få vite hva om deg. Ikke gi bort for mye informasjon for fort.

Ha som utgangspunkt at alt du legger ut på sosiale nettverkssider vil være tilgjengelig på nett i overskuelig fremtid.

Les også: Svindlere - tre ting du tar dem på