Samsung på CES 2018

Lanserte verdens første modulære TV og microLED

Noe av det mest innovative og spennende vi får se på TV-fronten dette året, tror vi.

EKSPLOSJON AV FARGER: Samsungs nye TV-er tar for alvor opp kampen mot OLED, skal vi tro selskapet selv. Vi gleder oss til å ta nyhetene i nærmere øyesyn når messa åpner tirsdag. Foto: Bjørn Eirik Loftås
EKSPLOSJON AV FARGER: Samsungs nye TV-er tar for alvor opp kampen mot OLED, skal vi tro selskapet selv. Vi gleder oss til å ta nyhetene i nærmere øyesyn når messa åpner tirsdag. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LAS VEGAS: Under parolen «Intelligence of Things» presenterte Samsung mandag sine visjoner og produkter for 2018 for pressen, i forkant av årets CES-messe i Las Vegas. Og som navnet antyder, dreide mye seg om det samme som hos LG: Produktene vi omgir oss med og bruker om dagen, blir smartere, mer lærenemme og enklere å bruke.

Men mens LG setter sin lit til at Google Assistant er den beste løsningen til stemmestyring, sverger Samsung til sin egen Bixby - som blir å finne på alt fra kjøleskap til TV-er i det nye året. Dessverre kan heller ikke Bixby norsk ennå, noe som kommer til å være en ulempe her til lands - enn så lenge.

Svært spennende TV-nyhet

Og apropos TV; her hadde Samsung en svært spennende nyhet å komme med, og den har fått navnet «The Wall». Dette er verdens første modulære TV.

DEKKER HELE VEGGEN: Med en størrelse på 146 tommer, bør The Wall tilfredsstille de fleste. Men den kan også bygges ut til å bli enda større: Foto: Bjørn Eirik Loftås
DEKKER HELE VEGGEN: Med en størrelse på 146 tommer, bør The Wall tilfredsstille de fleste. Men den kan også bygges ut til å bli enda større: Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Det betyr at du kan kjøpe den i én størrelse, og bygge den ut senere når du får lyst og behov for et større bilde. Pikslene vil sitte helt ut i kanten på hver modul, slik at overgangene ikke blir synlig så lenge TV-en står på, lover Samsung.

TV-en er også verdens første som er bygget opp av piksler av typen microLED. I likhet med OLED genererer hver microLED-piksel sitt eget lys, og piksler i områder som skal være sorte, skrus ganske enkelt helt av. Det sørger for at sort blir helt sort, og siden det ikke er noe panel som må gjennomlyses, forsvinner problemer med avtakende lysstyrke og fargeforvrengninger når bildet betraktes fra sidene.

LEKKERT: Bildet på The Wall skal kunne måle seg mot OLED i de mørke scenene og parkere den i de lyseste, hevder Samsung. Foto: Samsung
LEKKERT: Bildet på The Wall skal kunne måle seg mot OLED i de mørke scenene og parkere den i de lyseste, hevder Samsung. Foto: Samsung Vis mer

The Wall-modellen som vises fram på årets CES-messe, måler hele 146 tommer, og er dermed langt større enn verdens største OLED TV. Dessuten hevder Samsung at The Wall kan by på en maksimal lysstyrke på 2.000 nits - som også parkerer selv de mest lyssterke OLED TV-ene.

Ny og forbedret QLED

Når vi får se The Wall og TV-er med MicroLED-teknologien, er imidlertid usikkert. Enn så lenge setter Samsung sin lit til QLED på sine toppmodeller. Årets modeller benytter et forbedret panel som skal gi både bedre sortnivå og bedre innsyn fra sidene, for å kunne konkurrere mot OLED-TV-ene fra konkurrentene.

Toppmodellen har fått navnet Q9S, og har fått en oppløsning på hele 33 megapiksler, ofte omtalt som 8K. Ved hjelp av baklys som kan skrus helt av i panelets 10.000 dimmesoner, skal man kunne oppnå et sortnivå som er i nærheten av det du får med OLED. Samtidig er maksimal lysstyrke oppgitt til hele 4.000 nits, noe Samsung bruker som et stort pluss-poeng i forhold til hva som er mulig på OLED-TV-ene fra konkurrentene.

QLED 2.0: Samsungs nye QLED-flaggskip, Q9S. Foto: Samsung
QLED 2.0: Samsungs nye QLED-flaggskip, Q9S. Foto: Samsung Vis mer

TV-en skal også kunne oppskalere materiale som har lavere oppløsning til 8K på en temmelig presis måte, gjennom kunstig intelligens og maskinlæring. TV-en skal rett og slett bruke kunnskap fra tilsvarende scener til å gjenskape detaljer i bildet som er blitt borte i materiale med lavere oppløsning. Hvordan dette blir i praksis, er noe av det vi har tenkt å finne ut de neste dagene.

Vi kommer tilbake med mer informasjon og våre egne inntrykk når vi har gått TV-ene nøyere i sømmene.

Flere saker fra CES 2018

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!