Lanseringsplaner for prosessorer

Intel og AMD har til enhver tid klare planer for hvilke prosessorer som skal ut på markedet i overskuelig fremtid. Men valget er ikke enkelt for kjøperen. Vi gir deg oversikt og tips.

Lanseringsplaner for prosessorer

Selv om de aller fleste av oss ikke trenger raskere PC - egentlig - er det likevel noe vi vurderer løpende. Vi bare venter på det aller gunstigste tidspunktet, når det vi har råd til å skaffe oss er så attraktivt at vi bestemmer oss for å kjøpe.

Det er mye som skal klaffe når du skal oppgradere, som kompatibilitet med hovedkort, klokkehastighet og minnetype.

Har du en Pentium III eller Celeron PC på et BX-basert hovedkort, som rusler rundt med en klokkehastighet mellom 300 og 500 MHz, kan tiden snart være ute når det gjelder å oppgradere.
Snart er nemlig selv de langsomste av de tilgjengelige prosessorene for raske for hovedkortet ditt.

Spenningsmomenter

Problemet er hovedsakelig knyttet til det rent elektriske; klarer spenningsregulatoren å levere nok strøm med den riktige spenningen?

Hvis du har et Slot1-basert kort trenger du et overgangskort til FCPGA, som gjerne takler problemet til en viss grad. Disse har egne spenningsregulatorer og koblingsbøyler som gir økt fleksibilitet.

Men hvis komponentene på kortet ikke klarer å gi nok strøm (effekt) på den riktige spenningen, så må du bytte hovedkort.

Da er spørsmålet om du skal skifte plattform. Skal du satse på å tøye Pentium III-strikken litt lenger? Skal du heller satse på en Athlon? Eller kanskje en Pentium4, hvis du skal bruke programvare som kan dra nytte av den nye arkitekturen, for eksempel komprimering av video?

Oversikt

For å gjøre valget lettere, har vi satt opp i tabellen under hvilke prosessorer som vil være tilgjengelige utover i dette året, både fra AMD og Intel.

Tallene med lys bakgrunnsfarge viser den langsomste tilgjengelige prosessoren i perioden.

Lanseringsplaner for prosessorer
Lanseringsplaner for prosessorer


Så er det bare å sjekke hva hovedkortet ditt takler, og hva budsjettet tillater.

Eller kanskje det er lurere å la noen arve den gamle PCen og kjøpe en ny til deg selv?

Selv er vi hele tiden i tvil …