Lanseringer fra Panasonic og Casio

Det tikker inn med pressemeldinger om dagen, og bare i løpet av det siste døgnet har to store aktører offentliggjort nye kameraer. Her er detaljene!

Januar er en av månedene der det ofte skjer mye på lanseringsfronten. Det gjelder i høyeste grad også digitale kameraer, og i går fikk vi pressemeldinger på henholdsvis to og ti nye kameraer fra Casio og Panasonic. Vi begynner selvsagt med de som har flest nyheter:

Panasonic

Lanseringer fra Panasonic og Casio

Først ut er Panasonic, som i går annonserte ikke mindre enn ti nye digitalkameraer. Panasonic har lenge vært markedsledende både i form av bildestabilisering og vidvinkel på kompaktkameraene, og den trenden ser ut til å fortsette med brask og bram i 2007.Mest spennende er kanskje Lumix DMC-FZ8, etterfølgeren til FZ7, som er blant de mest populære ultrazoomkameraene. Kameraet har 12x optisk zoom, tilsvarende 36-432mm, og et lyssterkt objektiv med f/2,8-3,3 som største blendere. Bildestablisator er selvsagt på plass, men kanskje mer interessant er det Panasonic kaller "intelligent ISO". Kort fortalt går det ut på at kameraet selv merker om motivet er i bevegelse, og ISO-verdien skrus i så fall opp for å kunne fryse bildet i så stor grad som mulig. I tillegg er bildeprosessoren oppgradert siden forgjengeren (til Venus Engine III), og hvis støyreduksjonsalgoritmen blir bedre enn på FZ7, kan FZ8 virkelig bli en publikumsvinner.

Lanseringer fra Panasonic og Casio


FX-serien får også tre nye medlemmer: FX30, FX12 og FX10. Storebror FX30 kommer med 28mm vidvinkel og blir det tynneste kameraet (22mm) med denne egenskapen. Ellers har kameraet optisk bildestabilisering, f/2,8 på vidvinkel og f/5,6 på tele, der sistnevnte må sies å være i svakeste laget. Kameraet tar for øvrig bilder med syv megapikslers oppløsning og har en LCD-skjerm på 2,5". Lillebror FX12 får "vanlig" 35mm-vidvinkel, men fortsatt er bildestabiliseringen på plass. Objektivet har lysstyrke på f/2,8-5,0, LCD-skjermen 2,5" stor og oppløsningen på syv megapiksler. På papiret ser det ut til at minstemann, FX10, er helt likt FX12, men med litt lavere oppløsning (6Mp). Det er i tillegg tilgjengelig i rosa og blå farge.

Det stopper ikke her. I TZ-serien, kompaktkameraer med stor zoom, kommer det også arvtakere til TZ1, nemlig TZ2 og TZ3. Forskjellen er at TZ3 har 7Mp og 3" LCD, mens TZ2 har 2,5" LCD og 6Mp. Begge har et 10x optisk zoom-objektiv fra Leica (alle kameraene fra Panasonic har optikk fra Leica) med brennvidde tilsvarende 28-280mm - i et ganske kompakt format! Lysstyrken er heller ikke så aller verst, med f/3,3-4,9 som største blendere på vidvinkel og tele.

I tillegg har LS- og LZ-serien fått henholdsvis tre og to nye modeller. LZ-kameraene LZ6 og LZ7 har 6x optisk zoom og bildestabilisator, mens LS60, LS70 og LS75 er billigere kameraer uten spesielt revolusjonerende egenskaper utover optisk bildestabilisering.

Casio

Casio har også to nye Exilim-kameraer å by på denne vinteren. Toppmodellen, EX-Z1000, blir tuppet ned fra tronen av den nye EX-Z1050, som også kan skilte med bildeoppløsning på ti megapiksler, til tross for en enda mindre størrelse enn sin forgjenger. Med Exilim engine 2.0 lover Casio bedre bildeprosessering med ny teknologi for bevegelsesanalyset, og skjermen er 2,6" og i bredformat. Setter du kamaeraet i 2Mp-modus, kan du dessuten ta 7 bilder pr sekund kontinuerlig. Lysstyrken til objektivet er f/2,8-5,1.

Lanseringer fra Panasonic og Casio


I tillegg kommer EX-S775, arvtakeren til EX-S770, som blant annet kan by på 7,2 megapiksler og 3x optisk zoom, med 2,6" LCD-skjerm i bredformat, men lysstyrke på f/3,1-5,9 må sies å være i minste laget.