HP og 3M klare med Sure View

Lanserer PC-er med innebygd filter mot sniktitting

Aktiveres med et tastetrykk og hindrer visuell hacking.

PROBLEM: En god skjerm kan også bety godt innsyn for dem som absolutt ikke bør lese den. Foto: HP
PROBLEM: En god skjerm kan også bety godt innsyn for dem som absolutt ikke bør lese den. Foto: HP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I PC-testene våre her på Dinside bruker vi å skryte av PC-skjermer som kan betraktes fra nesten død vinkel, uten at de verken mister farge, lysstyrke eller kontrast. Slike skjermer er perfekte når flere skal se film eller gå gjennom et dokument sammen. Andre ganger kan innsyn fra sidene være et stort problem.

«Visuell hacking»

Sitter du for eksempel på flyplassen eller toget med et åpent dokument på skjermen som inneholder gradert materiale, er det selvfølgelig ikke ønskelig at noen rundt deg skal kunne sniktitte på innholdet. Slik aktivitet omtales gjerne som visuell hacking, og kan i noen tilfeller være vel så alvorlig som datainnbrudd på andre måter - og langt enklere.

Det finnes heldigvis en kjapp løsning på problemet. Skjermfiltre som hektes på skjermen fås kjøpt hos de fleste PC-forhandlere, og koster gjerne bare noen få hundrelapper. Disse sørger for at du må sitte rett i front av skjermen for å se noe av innholdet, noe som kan være tilstrekkelig i mange tilfeller.

Innebygd i panelet

PC-produsenten HP har nylig annonsert en litt mer elegant løsning; I høst kommer nemlig selskapet med to PC-er med innebygd skjermfilter i selve skjermpanelet. Filteret hindrer at lyset fra LCD-panelet går til sidene.

De ser ut som helt vanlige skjermer, helt til du trykker tastekombinasjonen Fn + F2. Da aktiveres skjermfilteret, og skjermen blir svart for alle som ikke sitter rett foran den. Ifølge teknobloggen ArsTechnica kan skjermene oppleves som litt mørkere enn en konvensjonell LCD-skjerm.

GÅR I SVART: Innholdet blir skjult for sidemannen når filteret er aktivert. Foto: HP
GÅR I SVART: Innholdet blir skjult for sidemannen når filteret er aktivert. Foto: HP Vis mer

Løsningen har de kalt Sure View, og er utviklet i samarbeid med 3M. Modellene det er snakk om, er Elitebook 840 G3 og 1040 G3.

Fra HP får vi opplyst at 840 G3 med det nye panelet vil ankomme distributørene i slutten av september, mens 1040 kommer i løpet av oktober. Priser er ikke kjent, men dette er modeller som ligger i premium-segmentet.

Les også:
Nå forbyr Microsoft en rekke vanlige passord
Åpne trådløse nett er farligere enn du tror