Lanserer nytt musikkformat

Enda et nytt forsøk på å bedre lyden.

<B>BEDRE LYD?</B> Den britiske high end-produsenten Meridian sier de vil revolusjonere musikkindustrien nok en gang. Foto: MERIDIAN
BEDRE LYD? Den britiske high end-produsenten Meridian sier de vil revolusjonere musikkindustrien nok en gang. Foto: MERIDIAN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fra før av har vi MP3, AAC, ALAC, FLAC, WAV, AIFF, OGG, NSF, APE, WMA, HDCD, SACD, DVA-A, MLP og LPCM.

Puh.

Trenger vi virkelig flere digitale musikkformater?

Bruker Apple-slagord

Ja, det mener i hvert fall det britiske selskapet Meridian, som nå lanserer sitt MQA (Master Quality Authenticated)-format.

Med slagordet «music will never be the same again» (for øvrig de eksakt samme ordene Steve Jobs brukte da han i 2001 lanserte den første iPod) lover de å revolusjonere hele musikkindustrien.

Intet mindre.

Har prøvd seg før

Meridian er for øvrig selskapet bak MLP (Meridian Lossless Packing), formatet som ble valgt til de nå så godt som avdøde DVD-Audio-diskene som deler av platebransjen (de som ikke satset på SACD) en gang mente skulle avløse CD.

Men det var før nedlasting og streaming kom på banen.

For MQA er et format for den moderne tid, mener det britiske selskapet, som ellers er kjent for høyttalere og digitalt lydutstyr i high end-klassen.

Lanserer USB-DAC

Selv om du må ut med nærmere 600.000 kroner for et stereopar av de gjeveste høyttalerne til Meridian, har de senket inngangsbilletten til MQA såpass langt ned at du og jeg også kan ha råd til å prøve.

INNGANGSBILLETT USB-DACen Explorer2 er først ut med MQA. Foto: MERIDIAN
INNGANGSBILLETT USB-DACen Explorer2 er først ut med MQA. Foto: MERIDIAN Vis mer

Den lille USB-dacen Explorer2 koster bare litt over 2000 kroner, og er det første lydproduktet som støtter det nye formatet.


Kan spilles av alle

MQA skiller seg fra FLAC og andre tapsløse/høyoppløste formater på ett vesentlig punkt: Formatet leveres med eksisterende filformater som FLAC og Apples Lossless som beholdere.

Det betyr at du kan spille av en MQA-kodet fil eller lydstrøm på det utstyret du allerede har med vanlig CD-kvalitet. For å få høyoppløst lyd må du ha utstyr med programvare som pakker ut MQA-informasjonen.

SLIK VIRKER DET: Først kodes filen, deretter kan den lastes ned eller streames i hvilket som helst tapsløst format som kan spilles av med vanlig utstyr. MQA-koden kan imidlertid bare leses av passende programvare/maskinvare. Foto: MERIDIAN
SLIK VIRKER DET: Først kodes filen, deretter kan den lastes ned eller streames i hvilket som helst tapsløst format som kan spilles av med vanlig utstyr. MQA-koden kan imidlertid bare leses av passende programvare/maskinvare. Foto: MERIDIAN Vis mer

I så måte minner systemet om HDCD (High Definition Compatible Digital), som egentlig er vanlige CD-plater med en skjult kode som bare kan pakkes ut av spesielle HDCD-spillere. Spiller du av platene på en vanlig CD/DVD/Blu-ray-spiller, får du bare vanlig CD-kvalitet.


Sparer plass og hastighet

Her er det imidlertid ikke snakk om disker lenger, men streaming.

Hensikten er å spare plass og båndbredde, slik at man kan streame eller laste ned musikk i studiokvalitet uten at datamengden blir så stor.

MQA får plass i en 1Mps-musikkstrøm, noe som tilsvarer for eksempel streaminghastigheten på vår hjemlige musikkstreamer WiMP HiFi.

Men i motsetning til WiMP og (de relativt få) andre som streamer i CD-kvalitet, vil en slik MQA-strøm kunne gi deg 24 bit/96Khz-kvalitet - altså tilsvarende DVD-Audio og Hi-Res. Skulle man streame 24 bits-musikk med dagens teknologi, ville den komme opp i 4,6Mbps. Det ville skape problemer for de som bare har beskjeden bredbåndshastighet hjemme.

Enda bedre enn 24 bit

Men MQA lover enda bedre, om enn høyst teoretisk, lydkvalitet enn dagens 24 bit, som du blant annet kan spille av på Sonys nye musikkspiller NWZ-A15. Systemet støtter nemlig opptil inntil 32 bit/384kHz.

Ved å bruke MQA kan plateselskapene sende ut musikken sin i maksimal kvalitet og samtidig gjøre det praktisk for brukerne å strømme, laste ned, lagre og spille av musikken.

Hvor mange vil satse på det?

Det gjenstår likevel å se hvor mange plateselskaper som vil gå for systemet, og ikke minst hvor mange produsenter av lydutstyr ut over Meridian som vil støtte det.

Her ser du Meridian-sjefen Robert Stuart forklare det nye lydformatet: