Lagringsrevolusjon like om hjørnet?

Det japanske firmaet Optware Co. Ltd har utviklet en ny CD med plass til mer enn 1 terabyte med data.

I en pressemelding tidligere denne uken gikk Optware Co. Ltd ut og fortalte at teknologien er stabil nok til at de vil kommersialisere løsningen og lansere HoloDrive for PC og Teradisk-plater allerede mot slutten av 2002, i følge australske PCWorld.

Vanvittig kapasitet

Det vil i såfall bety en revolusjon innen lagringskapasitet. 1 terabyte (1000 GigaBytes) er nok til å lagre rundt 120 DVD-filmer i full kvalitet, 1.500 DivX-filmer, eller 20.000 fulle musikk-CDer i MP3-kvalitet.

Teradisken har en diameter på 12 cm, og er dermed like stor som det eksisterende CD og DVD-formatet. HoloDriven har en utforming som en vanlig CD-brenner, og vil få plass i en 5 1/4-brønn i PCen. Grensesnittet har vi ikke fått oppgitt.

Lagring i 3D

Den høye kapasiteten har blitt mulig ved å lagre data i tre dimensjoner på platen. Teknologien har vært kjent en god stund allerede, men har så langt vært for dyr og upålitelig til at det ville være kommersielt forsvarlig. Optware Co. Ltd påstår at de nå har funnet løsninger som har eliminert feilene.

Men det er ikke bare lagringskapasiteten som imponerer; Optware Co. Ltd lover samtidig en overføringshastighet på inntil 1 gigabit pr sekund.

De første prøveeksemplarene er ventet i løpet av tredje kvartal. De første diskene vil ikke være overskrivbare, disse kommer først i neste omgang. Det opplyses foreløpig ikke om prisen på produktet.

Kilde:
PC World Australia