Lagre hvor du tok bildet

Gratisprogram geotagger bildene dine.

Forleden dag testet vi to lommekameraer med innebygd GPS-funksjon, som lagrer informasjon om hvor du tok bildet direkte i bildefilene i de såkalte EXIF-dataene; metadata om bildet som innholder når det ble tatt, hva slags blenderåpning som ble brukt, ISO-verdi etc.

Mangler ditt kamera denne funksjonen (evt at du ønsker å finpusse på allerede lagrede koordinater), er GeoSetter en godt egnet løsning, og som i tillegg er gratis.

Her finner du gratis bilder

Programmet utnytter EXIFtool for å redigere EXIF-dataene. Det kan lese og skrive til et rikt utvalg av bildeformater, inkludert JPEG, samt RAW-filer fra en rekke kjente kameraprodusenter. For å få best nytte av GeoSetter bør PC-en din være koblet på nett, siden du da kan bruke den innbakte Google Maps-funksjonen for å merke av hvor på kartet bildene dine er tatt.

Lagre hvor du tok bildet


Kjekt er det også at det er mulig å endre andre biter av bildeinformasjonen; for eksempel når bildet ble tatt dersom du har stilt kameraklokka di feil. Har du en ekstern GPS-enhet som logger posisjonen din når du er ute på fototokt, kan du også synkronisere denne informasjonen med bildene du har tatt. Programmet støtter et godt utvalg av filformater av denne typen.

Lagre hvor du tok bildet


Norske menyer

Menyene er tilgjengelige i norsk språkdrakt, og GeoSetter har også noen fiffige søkefunksjoner, for eksempel «Vis meg alle bildene fra i fjor som er tatt maksimalt 1km unna dette punktet». Det er også mulig å endre filnavnet basert på informasjon lagret i EXIF-dataene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

10 gratis alternativer til Photoshop

Lagre hvor du tok bildet


Når du har geotagget bildene kan du også eksportere dem til Google Earth. Bruker du bildetjenester som Flickr, vil de automatisk vises på et kart dersom du har lagret GPS-informasjon på bildene du har tatt.

Geosetter er gratis og lastes ned fra http://www.geosetter.de/en/