Lag tegnefilm på 5 minutter

Én time etter at vi hadde installert Poser 3 hadde vi laget to små tegnefilmer. Poser er et 3D-grafikkprogram som leveres med ferdig definerte mennesker og dyr, som du kan trekke i mens resten av kroppen følger etter. Med Poser kan du lage filmer, animasjoner eller naturtro 3D-presentasjoner.

Denne animasjonen tok oss 10 minutter å lage. Bemerk at den har blitt etterbehandlet i et annet program for å bli konvertert fra 
AVI-film til GIF-animasjon.
Denne animasjonen tok oss 10 minutter å lage. Bemerk at den har blitt etterbehandlet i et annet program for å bli konvertert fra
AVI-film til GIF-animasjon. Vis mer
Startskjermen i Poser 3. Klikk her for å se større skjermbilde
Startskjermen i Poser 3. Klikk her for å se større skjermbilde Vis mer
MetaCreations Poser 3:
Veil. pris: 1949,- (2398,- inkl. mva.)

Karakterer:
Nybegynnervennlig:
9 av 10
Avanserte muligheter:
5 av 10
Brukervennlighet:
8 av 10
Pris/ytelse:
7 av 10

Leverandør:
Demo AS, tlf. 22 07 12 90Poser 3 utmerker seg ved at figurer defineres av enkeltbiter som er logisk bundet sammen. På denne måten kan du for eksempel bevege på overarmen til en figur og alle tilsluttede kroppsdeler beveger seg tilsvarende. Alle biter som hver figur består av, kan manipuleres på mange måter: bøye, strekke, vri, forstørre, forminske osv.

Poser har en god samling av menneskefigurer, dyr, posisjoner, kroppsdetaljer og noen (altfor få!) rekvisitter som ball, firkant osv. Det finnes også mange muligheter for å legge inn tekstur på figurene samt endre farger. Men jeg klarte ikke å finne en enkel måte å lage naturlig svart hud på menneskene.

Intelligente bevegelser

Bevegelse er utrolig lett å lage: Først setter du figurer inn i vindu nummer en, bøyer kroppsdeler, plasserer kamera slik du ønsker det osv.

Deretter kan du gå frem til for eksempel vindu nummer ti. Her står alle figurer slik som i det første, og du kan endre på alle egenskaper ved figurene på samme måte som i vindu nummer en.

Poser gjør resten for deg: Alle endringer fra det ene nøkkelvinduet til det neste blir gjort gradvis gjennom vinduene som ligger mellom nøkkelvindu en og ti. Helt nydelig!

Naturlig gange eller løping lages ved at du tegner en sti på bakken. Deretter kan du definere en bestemt gangstil eller løpestil i eget vindu. Figuren du arbeider med vil deretter gå eller løpe langs stien du tegnet, og resultatet er svært imponerende.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lys og kamera

Poser 3 har meget elegante muligheter for å endre på kameravinkel, og du har full kontroll over vinkel og avstand. Lyssetting er litt mer kronglete, men det finnes mange muligheter for å lage akkurat den lysvirkningen du ønsker.

Eksport og importmuligheter

Poser 3 kommuniserer bra med mange andre 3D-programmer, og baserer seg i stor grad på at brukerne har noen av disse tilgjengelig. Hvis du for eksempel ønsker å lage nye figurer, kan ikke disse defineres i Poser 3, men vi klarte å lokalisere en del 3D-figurer på Internett som var laget for bruk i Poser. Disse kan lastes ned gratis.

Det er mulig å hente inn vanlige bilder til Poser, og også filmer i AVI-format, som kan brukes som bakgrunn for animasjonene du lager i Poser.

Poser lagrer enkeltbilder i de vanligste bildeformater, mens filmer blir eksportert til AVI-format.

Krever mye

Poser er ikke alltid like stabil. Flere ganger under testperioden opplevde vi at programmet begynte å fuske etter at det hadde vært brukt en stund. Særlig skjedde dette hvis vi brukte andre middels krevende programmer samtidig. AVI-filmer kunne bli lagret med alvorlige skjønnhetsfeil, og noen ganger låste programmet seg. Poser krever derfor ganske kraftige datamaskiner.

Profesjonell bruk

Uansett hvor mye Poser imponerer og fascinerer, er det ikke et produkt som er godt nok til profesjonell bruk. Men det er ett unntak: Du kan bruke det for å lage grafikk til bruk på Internett.

Poser lager meget pene og rene bilder og filmer, og filene vi laget ble små sammenliknet med kvalitet og innhold.

Hvor nyttig?

Poser er et program som avhenger mye av brukerens fantasi, og evne til både å begrense seg og slå seg løs. Og skulle du ikke finne så fryktelig mange viktige bruksområder for Poser, er programmet likevel noe av det morsomste vi i DinSide har vært borti.