Lag stue-PC for en tusenlapp

Spiller HD-video og styres med mus fra stuebordet!

Lag stue-PC for en tusenlapp
Publisert
Sist oppdatert

Sjansen er stor for at du har kjøpt ny PC i løpet av de siste par årene, og sjansen er stor for at den gamle PC-en støver ned i et kott, i kjelleren eller i garasjen, som siste mellomstopp før den tar steget over terskelen til de evige jaktmarker.

Men vent nå litt: Er det ikke smartere å bruke den til noe fornuftig? Den gamle kassa kan nemlig, med noen små modifikasjoner, tjene et helt spesielt formål; som stue-PC, for avspilling av høyoppløst video, musikk og surfing på nettet.

Og det beste av alt; det spiller ingen rolle om den pr i dag ikke er i stand til å dra annet enn Word 2.0, vi skal nemlig bytte ut tre komponenter i den som gjør den mer enn sterk nok til å takle nye, krevende utfordringer:

  • Hovedkort
  • Prosessor
  • Minne

Valg av komponenter

Nye hovedkort har ofte innebygd grafikkbrikke som er i stand til å gjengi HD-video uten problemer, og i vårt eksempel har vi brukt modellen M3N78-VM fra ASUS.

Lag stue-PC for en tusenlapp

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Dette kortet støtter de siste AM3-prosessorene fra AMD, som byr på god ytelse, lave temperaturer og behagelige priser. Det har også innebygd HDMI-utgang, noe som gjør det svært enkelt å koble PC-en til TV digitalt, med både lyd- og bildesignaler gjennom én kabel. Hovedkortet byr også på brukbare muligheter for senere oppgradering, for eksempel med kraftigere grafikkort.

Lag stue-PC for en tusenlapp


Prosessoren vi har valgt er en AMD Athlon II X2 240. Denne byr på all den ekstra drivkraften den integrerte grafikken på hovedkortet trenger for å spille av HD-video, enten det er Blu-ray-materiale eller AVCHD-videofiler fra ditt nye videokamera. Les vår test av Athlon II-prosessoren her

Lag stue-PC for en tusenlapp


I tillegg trenger vi minne. 1 GB DDR2-minne av typen PC6400 er minimum, men det holder faktisk til vårt oppsett. Hovedkortet har imidlertid flere minneplasser, så du kan oppgradere senere ved behov.

Vårt enkle regnestykke blir da som følger:

Hovedkort: 478 kroner
Prosessor: 446 kroner
Minne: 164 kroner
======================
= 1088 kroner

Prisene er hentet fra billigste butikker via prisguide.no 9.12.2009.

Fjern innmaten

Fjern grafikkortet, nettverkskort og eventuelle andre tilleggskort, og til slutt hovedkortet med prosessor og minne fra den gamle PC-en. Ikke bruk makt, og sørg for at du har løsnet alle skruer og kabler før du lirker det forsiktig løst og ut av kabinettet. Legg det hele inn i antistat-posen som fulgte med det nye hovedkortet.

Legg det deretter for salg på QXL, Finn eller en annen markedsplass på nettet. Det finnes alltid noen som er interessert i gammelt datautstyr, og selv om fortjenesten knapt skulle dekke portoen på det nye utstyret ditt, har du i det minste slått et slag for miljøet og gjort en ny eier glad.

Blås kabinettet rent for støv, det samme gjør du med eventuelle kabinettvifter og strømforsyning. Dermed sørger du sannsynligvis for både mindre støy og lengre levetid på utstyret.

Selve prosessen med å installere nytt hovedkort, prosessor og minne i PC-en har vi tatt for oss steg for steg i denne artikkelen.

Sånn, da er alt på plass, og vår nye stue-PC er klar for nye utfordringer.
Sånn, da er alt på plass, og vår nye stue-PC er klar for nye utfordringer. Vis mer


Valg av operativsystem og programmer

En vesentlig årsak til at gamle PC-er ofte har en tendens til å bråke, er en sliten harddisk. Hvis det er tilfelle hos deg, kan du faktisk klare deg uten!

Mediesenter-løsningen vi skal bruke kan nemlig kjøres rett fra en CD eller USB-minneplugg, uten behov for et installert operativsystem i bunn. Da kan mediefilene du skal spille av for eksempel ligge på USB-minneplugger, eksterne harddisker eller delte mapper i nettverket.

Vårt valg av mediesenter faller på glimrende XBMC, som både er gratis, enkelt å bruke, og som støtter nærmest alt som kan krype og gå av multimedieformater.

XBMC kan kjøres rett fra minneplugg eller CD, og er svært enkelt å bruke med mus. Et klikk med venstre tar deg inn i menyen, et klikk med høyre tar deg tilbake.
XBMC kan kjøres rett fra minneplugg eller CD, og er svært enkelt å bruke med mus. Et klikk med venstre tar deg inn i menyen, et klikk med høyre tar deg tilbake. Vis mer


Det er imidlertid en stor fordel å ha en harddisk i PC-en. I vårt eksempel har vi installert operativsystemet Ubuntu Linux 9.10 på den, og lagt til XBMC som et program på startmenyen. Dermed har vi muligheten til å bygge opp et lokalt mediebibliotek, men har også fått en PC som kan brukes til andre oppgaver enn kun medieavspilling, for eksempel nettsurfing og spilling.

Vi har nylig presentert en grundig gjennomgang av vår løsning basert på Ubuntu 9.10 og XBMC. Les mer om den i denne artikkelen.

Lykke til!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer