Lag ringetoner til iPhone

Apple tar betalt, men du kan gjøre det selv - gratis.

Du trenger ikke å kjøpe ringetoner fra iTunes. Foto: Apple
Du trenger ikke å kjøpe ringetoner fra iTunes. Foto: Apple Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Debatten går høyt og lavt hver gang vi skriver om iPhone. Noen mener det er et av verdens underverk, mens andre skyr telefonen som pesten.

Mye av kritikken er rettet mot Apples proprietære løsninger, som for eksempel at du i utgangspunktet må bruke iTunes for å legge inn musikk på telefonen. Men når man tvinger løsninger over på forbrukere som de ikke nødvendigvis vil ha, dukker det som regel opp alternativer - det er artikkelen «Fem alternativer til iTunes» et godt eksempel på.

Betale for ringetoner?

Et annet eksempel er det faktum at Apple nekter iPhone-brukere å legge inn egne ringetoner på mobilen, noe som er ganske horribelt i 2009. En funksjon vi ville tatt som en selvfølge på en hvilken som helst Sony Ericsson eller Nokia-telefon, koster penger med iPhone.

Apple ser for seg at kunden kjøper en sang i iTunes Music-Store, og så betaler for å konvertere den til en ringetone. Riktignok kan man eksportere sanger fra Garageband til iTunes som en ringetone, men da må du lage sangen selv.

Så hva gjør du hvis du gjerne vil ha et utdrag av låta du har nynna på hele uka som ringesignal?

Løsningen ligger i iTunes

Hele prosessen er veldig enkel, og du trenger ikke en gang laste ned et ekstra program. Løsningen ligger i filformatet som brukes for ringetoner til iPhone.

Dermed er alt du må gjøre å endre filformatet.

Slik gjør du det:

1. Åpne iTunes, høyreklikk på en sang og velg vis info og valg. Huk av på start-tid og stopp-tid. Sett start-tid til hvor langt ut i sangen du vil ringetonen skal begynne fra, det samme gjelder stopp-tid for når den skal slutte. Bare husk at ringetonen ikke kan være lenger enn 40 sekunder.

Du kan også bruke et lydredigeringsprogram for å velge ut snutter fra sanger. Foto: iTunes/DinSide
Du kan også bruke et lydredigeringsprogram for å velge ut snutter fra sanger. Foto: iTunes/DinSide Vis mer2. Konverter filen til AAC-formatet. For å gjøre dette i iTunes må du høyreklikke på sangen og velge konverter til AAC-format. Dersom du får opp et annet format enn AAC må du velge rediger (Windows), innstillinger, importinnstillinger og sette AAC-koding som importformat. Dersom du har kjøpt filen via iTunes Music Store med DRM må du fjerne kopibeskyttelsen. Se hvordan i denne artikkelen.

 Foto: iTunes/DinSide
Foto: iTunes/DinSide Vis mer
Det skal ikke mer til enn å endre filtypen for å få en gratis ringetone. Foto: DinSide
Det skal ikke mer til enn å endre filtypen for å få en gratis ringetone. Foto: DinSide Vis mer3. Når du har konvertert filen til AAC-format drar du den over på skrivebordet. Endre så filnavnet til «SANG.m4r», i stedet for m4a. Du vil få opp en advarsel mot å endre filtypen.

Dersom du bruker Windows XP/Vista vises ikke filtypen som standard. For å endre på dette må du åpne et explorer-vindu og velge verktøy, mappe-alternativer, vis og huke av «Skjul filetternavn for kjente filtyper.»

Deretter drar du filen til menyen på venstre side i iTunes (der hvor det står «Bibliotek») og din nye ringetone skal dukke opp under «Ringetoner» i menyen.

Husk å huke av start- og stopp-tid på den opprinnelige sangen du valgte, for å kunne høre hele sangen igjen.

(Artikkelen er oppdatert 20. juni 2009)