Ønsker du å ta vare på sider du finner på nettet? Her er sannsynligvis den beste løsningen.
Ønsker du å ta vare på sider du finner på nettet? Her er sannsynligvis den beste løsningen.Vis mer

Lag PDF-filer av nettsider

Med klikkbare lenker.

Mange av oss liker å ta vare på ting vi finner på nettet, enten det er gode artikler, oppskrifter, brukerveiledninger eller ganske enkelt oppsiktsvekkende nyheter. Personlig har jeg for eksempel lagret forsidene på de store nettavisene etter angrepene på World Trade Center 11. september 2001, det samme gjorde jeg etter tsunamien i desember 2004, for ikke å glemme da Brann tok seriegull i 2007.

Spørsmålet som naturlig dukker opp i en slik sammenheng er hvilket format som er mest hensiktsmessig å lagre i. Hvis du lagrer i html-format, må du belage deg på å samtidig lagre alle bildene og andre elementer på sidene, slik at du blir sittende igjen med ikke bare en, men mange filer.

Alternativ 1: MHT

Slik så forsiden på VG ut en gang 11. september 2011.
Slik så forsiden på VG ut en gang 11. september 2011. Vis mer


Bruker du Internet Explorer kan du lagre nettsider i en enkelt .mht-fil, et såkalt webarkiv, men disse har vist seg å ikke alltid fungere optimalt over tid. Dessuten kan de ikke åpnes i andre programmer enn Internet Explorer.

Foreløpig kan derfor den beste løsningen se ut til å være Adobe PDF-format. Her lagres alt i én fil, og lenker kan fortsatt være klikkbare - som på originalsiden. Formatet er også å regne som en standard for digital dokumentutveksling i dag.

Alternativ 2: PDF-skriver

Det finnes en rekke metoder for å lagre websider til en PDF-fil. Det vanligste trikset er å installere en virtuell pdf-skriver. Det du da gjør, er å sende nettsiden til utskrift, velger PDF-skriveren, som deretter spør deg om hvor du vil lagre filen. Den kan du bruke fra hvilket som helst program. Enkelte PDF-skrivere er gratis, som for eksempel denne.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Problemet med denne løsningen er at websider sjelden ser ut på utskrift slik de ser ut på skjermen. Ofte er formateringene helt på bærtur, for å si det mildt. Dette skyldes at nettsidene først og fremst er programmert med tanke på skjermbruk.

Google Chrome har denne funksjonen innebygd.

Alternativ 3: Konverter til PDF gratis i nettleseren

En langt enklere og bedre metode er å bruke et tillegg (plug-in) til nettleseren som formaterer alt for deg, sørger for riktig sidebryting, tar vare på alle lenker og putter alt inn i PDF-format.

Det er her Print pages to PDF stråler. Dette er et gratis tillegg til Firefox (alle aktuelle versjoner). Du høyreklikker ganske enkelt på en nettside, og velger om du vil lagre denne til PDF. Du får også flere andre valg, blant annet kan du velge bare tekst, og konvertere alle åpne arkfaner - til én PDF-fil:

Lag PDF-filer av nettsider


Etter noen sekunder prosessering, som inkluderer en fornuftig formatering...

Lag PDF-filer av nettsider


...åpnes PDF-en i standardprogrammet ditt for PDF-visning:

Lag PDF-filer av nettsider


Fungerer utmerket

Vi har testet en rekke nettsider, og kan bekrefte at kompatibiliteteten og kvaliteten er svært god. PDF-en tar dessuten vare på alle lenker, slik at du kan klikke deg fra PDF-en og ut på nettet.

Det som også er fint, er at PDF-filer blir seende ut på utskrift slik de ser ut på skjermen. Dermed har du løst utskriftsproblematikken også, hvis du senere skulle ønske papirutgaver av sidene du har tatt vare på.

Du finner mer informasjon og kan laste ned tillegget på denne siden.

Oppdatert: Bruker du en annen nettleser, kan vi anbefale nettjenesten pdf-ace.com. Der kan du gjøre det samme, om enn på en litt mer manuell måte.

Les også: Flyttet 12 år med private bilder til nettskyen