Med Hamachi kan to eller flere PC-er kobles sammen via Internett, som om de befant seg på samme lokalnett.
Med Hamachi kan to eller flere PC-er kobles sammen via Internett, som om de befant seg på samme lokalnett.Vis mer

Lag nettverk over Internett med Hamachi2

VPN høres teknisk og vanskelig ut, men det behøver det ikke å være. Se her hvor lett du kan knytte flere PC-er sammen, via Internett.

Vi har flere ganger fortalt deg hvordan du kobler PC-er sammen i et hjemmenett, slik at du kan dele mapper og filer mellom dem, skrivere og andre ressurser. Utvilsomt meget nyttig.

Men har det hendt at du skulle ønske at PC-en på jobben din, hos foreldrene dine og hos kompisen din også var koblet til nettet ditt? Da er det VPN kommer inn i bildet - virtuelt privat nettverk - over Internett.

Mange fordeler med superenkel løsning

Maskinene er allerede tilkoblet Internett, så grunnlaget er allerede lagt. Med VPN lages såkalte tunneler mellom maskinene hvor datatrafikken kan flyte fritt - som om de var tilkoblet samme lokalnett. Dermed oppnår man de samme fordelene.

Jeg kan for eksempel ha en stasjon K: i Windows Utforsker som egentlig er en delt mappe på min fars PC i Bergen, der jeg legger sikkerhetskopier av bildene mine. Videre kan jeg fjernstyre PC-en hans via Remote Desktop-klienten i Windows, hvis han får behov for assistanse.

Det finnes en rekke VPN-løsninger, men de færreste er like enkle å sette opp som Hamachi2 fra LogMeIn. Her opprettes forbindelser mellom PC-er via Internett, uten behov for å konfigurere brannmurer eller åpne porter i ruteren. Forbindelsen blir dessuten sikret takket være 256-bits kryptering, slik at det i praksis vil være nærmest umulig for utenforstående å "lytte" til data som overføres.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Slik gjør du det

Det første du må gjøre er å laste ned og installere Hamachi2-klienten på alle PC-ene du vil sette i forbindelse med hverandre. Du kan koble inntil 16 PC-er sammen uten at det koster en krone, hvis du er privatperson vel og merke.

Hamachi2-klienten fungerer i praksis som et virtuelt nettverkskort, som må "skrus på" før det kan brukes:

Lag nettverk over Internett med Hamachi2


Deretter blir du bedt om å gi PC-en din et navn, og deretter vil den få tildelt IP-adresse fra Hamachi-nettverket:

Lag nettverk over Internett med Hamachi2


Så får du spørsmål om du vil lage et nytt, virtuelt nettverk,
eller koble deg til et eksisterende:

Lag nettverk over Internett med Hamachi2


Når du oppretter et nytt, må du finne et passende navn på nettverket, og velge et passord som må oppgis for å koble seg på dette nettverket.

Lag nettverk over Internett med Hamachi2


Andre PC-er som er tilkoblet nettverket vil automatisk listes ut i Hamachi2. Du kan for eksempel høyreklikke på en PC og velge "Bla gjennom" for å se hvilke mapper og skrivere som er delt, eller sende tekstmeldinger. Du bruker også høyreklikk når du ønsker å stenge PC-er ute fra nettverket, sjekke hvor mye trafikk som blir generert, med mer.

Lag nettverk over Internett med Hamachi2


PC-ene vil også dukke opp under "Nettverk" i Utforsker, og kan kommunisere med hverandre som om de befant seg i samme, fysiske nettverk:

Lag nettverk over Internett med Hamachi2


Det betyr videre at du bør tenke nøye gjennom hvilke tilgangsrettigheter som skal gis. Vurdér gjerne å opprette egne lokale brukerkontoer for VPN-tilgang.

Hvis du ønsker mer informasjon om deling av mapper i nettverk, anbefaler vi denne guiden.

Gratis for private

Hamachi2 er gratis til privat bruk, men har da en begrensning på maks 16 PC-er i hvert virtuelle nettverk. Det burde holde for de fleste. Programmet fungerer både i Windows og i MacOS.

Du finner mer informasjon og kan laste ned Hamachi2-klienten fra Logmein.com. Der finner du også en video som demonstrerer løsningen i bruk.

LogMeIn er kanskje mest kjent for de fleste takket være enkel fjernstyring av PC-er via nettleseren.

Her finner du flere Slik gjør du det-artikler


Har du tips til temaer vi kan ta opp i Slik gjør du det-spalten? Send oss en epost!