Klikk <a href="http://www.dinside.no/ds/owa/a.vis?id=3988" target="_top">her</a> for å se stort skjermbilde
Klikk her for å se stort skjermbildeVis mer

Lag JavaScript med Scribbler

Scribbler 1.7 er et verktøy for å lage alt fra enkle til proffe JavaScript, VBScript eller script for Dynamisk HTML. Programmet er velegnet for nybegynnere, men samtidig kraftig nok til profesjonelle brukere.

Scripts, særlig JavaScript, er den vanligste metoden for å lage effekter og interaktivitet til webtjenester. Men JavaScript er vanskelig å skrive, og editorer for scripts har enten vært vanskelige å bruke eller mangelfulle. Med Scribbler 1.7 vil nye brukergrupper få muligheten til å lage egne scripts.

Mange muligheter

Selv om arbeidsvinduet i Scribbler 1.7 minner om HTML-editorer som f.eks. AceExpert 3.02 og HomeSite 4.0, er ikke dette en HTML-editor (selv om det finnes enkle rutiner for å lage HTML også). Scribbler er et program for å lage Javascript, VBScript og Dynamisk HTML som kan legges inn på web-sider.

Scribbler 1.7 inneholder et bibliotek med koder for JavaScript, VBScript og Dynamisk HTML som er ordnet i oversiktlige lister. Kodene kan trekkes over i dokumentet du arbeider med, og tilpasses der.

I tillegg følger det med ca. 30 gratis rutiner. Egenskapene til disse rutinene justeres i egne dialogbokser, og du trenger ikke store kunnskaper om scripts for å gjøre dette.

Dessverre er rutinene som følger med stort sett bare middels interessante og begrenset til visuelle effekter.

Skriver du derimot scripts på egen hånd, har Scribbler mange funksjoner som hjelper deg. Blant de mest nyttige er farging av ulike typer kode, forhåndsvisning i valgt nettleser og gode muligheter for å legge egne rutiner til rutinebiblioteket. En nyttig funksjon for de som skriver lange scripts, er at Scribbler oppsummerer scriptene dine i seksjoner, slik at det blir lettere å holde oversikt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Scripts som lages i Scribbler kan enten eksporteres som rene JavaScript-filer, eller som HTML-filer. Et tredje alternativ er å sende scriptene dine til utklippstavla, og lime dem inn i et HTML-dokument. Deretter kan du arbeide videre med dem i en HTML-editor. I denne prosessen kan det være lett å begå feil, men kommentarene som Scribbler legger inn i scriptet bør hindre deg fra i hvert fall å begå store feil.

Kontrollfunksjoner mangler

Selv om Scribbler er elegant og enkelt å bruke, er det likevel mangler ved programmet.

Vi savner særlig funksjoner for å søke etter feil, funksjoner som kunne skilt mellom gyldig kode for ulike nettlesere, og funksjoner som kunne ha kommet med forslag til løsninger for å rette på koden din.

Vi savnet også bedre kvalitetssikring i arbeidet med scriptene. Det er f.eks. ingen funksjoner som advarer deg når du begår rene syntaksfeil.

Konklusjon

Scribbler er shareware, og kan lastes ned over Internett. Programmet kan testes gratis gjennom 37 arbeidsøkter før du må betale lisens. Scribbler er på 1,2 MB, og krever derfor ikke mer enn 7-10 minutter nedlastningstid på et vanlig modem.

Scribbler er et hyggelig program å bruke, og senker terskelen betraktelig for alle oss som fortsatt synes at f.eks. JavaScript er vanskelig. Men husk at selv med Scribbler er du tvunget til å lære deg en del om script-språk for å ha full glede av programmet.

Scribbler koster 35 amerikanske dollar, eller ca. 275,- kroner, noe vi synes er en svært gunstig pris.

Her kan du laste ned Scribbler 1.7.