Med noen få klikk kan du laste opp bilder til YoHDR og få tilbake et bilde med høyt dynamisk omfang.
Med noen få klikk kan du laste opp bilder til YoHDR og få tilbake et bilde med høyt dynamisk omfang.Vis mer

Lag HDR-bilder med YoHDR

Alt du trenger å gjøre er å laste opp tre bilder.

Et HDR-bilde er et bilde med høyt dynamisk omfang (high dynamic range). Dette oppnås ved å kombinere flere bilder tatt med ulik eksponering.

Tar du tre bilder, der ett er eksponert mørkere og ett lysere enn det i midten, kan du kombinere det midterste bildet med høylysene fra det mørke bildet og skyggepartiene fra det lyse bildet.

Da sitter du igjen med et bilde som har flere detaljer der det ellers ville ha vært veldig mørkt eller veldig lyst, og det kan skape ganske spennende effekter, som du ser eksempel på på toppen av denne artikkelen.

Slik tar du bildene

Prinsippet for å lage HDR-bilder er at du først må ta bilder med ulik eksponering. Du er nødt til å ta bilde av den samme scenen, så det er fordelaktig å bruke stativ eller sørge for at kameraet står støtt.

Avhengig av hva slags type kamera du har, kan det være at du kan få ganske mye hjelp av kameraet. Dersom kameraet er avansert nok, har du nemlig en bracketing-funksjon (se i manualen). Når denne er aktivert kan du som regel velge hvor stor eksponeringsforskjell det skal være på bildene du tar, og deretter er det bare å holde nede utløserknappen til alle bildene er tatt. Har du en slik funksjon, kan du f.eks. teste med ±2EV og tre bilder.

Slik lager du miniatyrbilder

Hvis ikke du har en slik funksjon, er du nødt til å gjøre jobben selv. De aller fleste kameraer har en knapp for eksponeringskompensasjon, ofte illustrert med en diagonalt delt firkant med pluss- og minustegn i, eksemplifisert på bildet til høyre.

Ta først ett bilde av en scene, deretter trykker du på knappen for eksponeringskompensasjon, setter den på -2EV og tar bilde nummer to. Deretter trykker du igjen, stiller den til +2EV og tar bilde nummer tre. Blar du i bildene du har tatt, har du nå ett lyst, ett mørkt og ett middels.

(Du kan selvsagt bruke full manuell eksponering med lengre og kortere lukkertid også.)

Last opp til YoHDR

Det finnes mange teknikker for hvordan du går frem videre. De mest avanserte vil ty til et avansert bildeprogram som Photoshop og fikle med dette i timesvis, men tjenesten vi i dag skal se på heter YoHDR og gjør jobben for deg.

Lag HDR-bilder med YoHDRHer går det ganske enkelt for seg. Du plukker ett mørkt, ett lyst og ett middels eksponert bilde og trykker på knappen. Etter noen sekunder er resultatet ferdig, hvorpå du kan laste ned resultatet i nøytral eller "vivid" variant med mer fargemetning. Vær oppmerksom på at bildene må være akkurat like store målt i piksler.

Lager du noen fine varianter må du selvsagt gjerne dele dem med DinSides lesere. Du kan jo f.eks. dele dem med Min.us.