Du trenger flere disker for full gjenoppretting
Du trenger flere disker for full gjenopprettingVis mer

Lag gjenopprettingsplater på ny PC

Dagens tips: Du MÅ lage en gjenopprettingsplate av Windows. Det sparer deg for mye arbeid den dagen PC-en din kollapser, eller du skal kjøpe ny harddisk. Her viser vi deg hvordan.

Når du kjøper ny PC i dag kommer den nesten ferdig til bruk. Du må gjennom en del oppsett når du starter den første gangen, hvor du legger inn endel opplysninger og gjør noen valg for å tilpasse den til ditt bruk.

Etter dette er det klart for en ny runde med oppdateringer, som regel er det en god del megabytes som må lastes ned og installeres før maskinen er helt oppdatert. Alt dette kan ta tid, og det er ikke urealistisk at dette kan ta både ettermiddag og kveld, avhengig av nettforbindelsen din.

Når du så omsider er ferdig vil du gjerne begynne å bruke maskinen, og det er lett å glemme noe av det viktigste når du kjøper en PC i dag: Å brenne et sett med gjenopprettingsplater.

Sparer deg for mye trøbbel

Av en eller annen grunn følger det ikke lenger med noen form for installasjonsmedier når du kjøper PC. Tidligere kom det med en CD/DVD med en tilpasset versjon av Windows, men i dag er alt lagt inn på harddisken.

Behovet for å kunne installere Windows på nytt er derimot ikke borte, det kan skje ting med harddisken, eller du vil kanskje erstatte den med en større og raskere utgave - eller en SSD.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Derfor har alle maskiner som selges i dag støtte for å brenne et sett med plater for gjenoppretting av maskinen, slik den kom fra produsenten.

Og det bør du gjøre!

Hvis du ikke har laget deg et sett med plater står du med buksene nede dersom det skulle skje noe med maskinen, enten det er harddisken din som har kollapset eller du bare skal oppgradere til en ny og større harddisk. Istedenfor en grei reinstallasjon må du i beste fall diskutere med forhandleren eller nettbutikken, levere eller sende inn maskinen, vente på behandling og klare deg en periode uten PC.

Derfor bør du velge Windows og ikke Mac

Hva med å bytte harddisk?

Noe som er aktuelt for stadig flere, er å oppgradere maskinen med en SSD i stedet for roterende harddisk. Et annet alternativ er en hybriddisk, som er en roterende disk med en liten SSD innebygd på kontrollerkortet, eller rett og slett en større og raskere harddisk.

Alle disse alternativene er både mulige og lovlige, i forhold til lisensavtalen med Microsoft. Du kan skifte ut nesten alle komponenter i maskinen med nyere og bedre varianter, og beholde lisensen. Det eneste unntaket er hovedkortet, som ikke kan byttes ut med annet en identisk modell hvis det skulle svikte i garantitiden.

Ellers må du kjøpe ny lisens, fordi du i realiteten får en ny maskinplattform.

Dette er fremgangsmåten

Vi har laget en bildeserie hvor vi brenner plater, skifter ut den interne harddisken med en SSD og gjenoppretter Windows-installasjonen.

Velg hva slags disk du skal brenne: Den øverste.
Du trenger flere disker for full gjenoppretting
Dekselet må av for å komme til harddisken Foto: Brynjulf Blix
Den originale harddisken Foto: Brynjulf Blix
Original disk og ny SSD Foto: Brynjulf Blix
SSD med brakett på plass i maskinen Foto: Brynjulf Blix
Gjenopprettingsprogrammet starter
Språkvalg
Mer språkvalg ...
Valg av gjenopprettingstype
Valg og atter valg
Enda flere valg ...
Klar til å gå i gang
For sikkerhets skyld
Godt i gang
Ferdig!
Den siste av de tre diskene mates ut
Windows er i ferd med å dukke opp
Tilbake til framtiden
Snart ferdig og klar til bruk


Det tar litt tid, men byr ikke på noen store tekniske utfordringer. På akkurat denne maskinen var det vanskeligste å få opp dekselet på undersiden av maskinen. Det var ikke bare å skru det løs, det måtte også vippes opp med en liten porsjon kraft, list og lempe.

Windows Fix-it senter

Ta vare på platene!

Det er veldig viktig at du tar vare på platene du har brent. Skulle det skje noe med den nye disken kan du risikere at du ikke har mulighet for å brenne ut en ny samling med disker til gjenoppretting!

Lag gjenopprettingsplater på ny PC


Hva om du ikke har et slikt program?

Det finnes heldigvis gratisløsninger som kan brukes til å lage slike gjenopprettingsplater. Et av de aller beste er Paragon Backup & Restore 2010 Free Advanced.

Lykke til!

Her finner du flere Slik gjør du det-artikler


Har du tips til temaer vi kan ta opp i Slik gjør du det-spalten? Send oss en epost!