Lag en systemavbildning i Windows 7

Lag en systemavbildning i Windows 7

Glimrende funksjon for deg som setter sikkerheten høyt.

Publisert
Sist oppdatert

Windows 7 introduserte en rekke nyheter og forbedringer på sikkerhetssiden. En av de aller viktigste er den forbedrede muligheten til å lage en systemavbildning, og en systemreparasjonsdisk.

Poenget med en systemavbildning er å lage en komplett sikkerhetskopi av alt på harddisken (eller en valgt partisjon på harddisken), og lagre kopien på et trygt sted, for eksempel en annen harddisk, nettverksstasjon eller på en eller flere DVD-plater.

Hvis noe går galt, eller hvis du ganske enkelt bare ønsker å nullstille maskinen til slik den var da du fikk den, bruker du systemreparasjonsdisken, som sørger for å hente opp systemavbildningen, og gjenoppretter alt. Voila!

En systemavbildning kan dessuten oppdateres i etterkant, for eksempel hvis du installerer nye programmer, har lagt til mange nye brukerfiler, etc. Da kjører du bare veiviseren en gang til, og så blir endringene dine lagt til i systemavbildningen.

Slik gjør du det

Åpne kontrollpanelet, og klikk på "Sikkerhetskopier datamaskinen":

Lag en systemavbildning i Windows 7


Du kan også starte funksjonen ved å skrive "sikkerhetskopiering" i søkefeltet på startmenyen og trykker retur-tasten.

Nå får du opp dette skjermbildet:

Lag en systemavbildning i Windows 7


Legg merke til valgene du har til venstre. Her kan du altså både opprette en systemreparasjonsdisk (plate) og systemavbildingKlikk på Opprett en systemavbildning, og du blir bedt om hvor du ønsker å lagre systemavbildningen:

Lag en systemavbildning i Windows 7


Det anbefales sterkt å legge den på en annen fysisk harddisk, aller helst en ekstern disk som er adskilt fra PC-en, eller nettverksstasjon.

Når du har valgt plassering, får du spørsmål om hva du ønsker å inkludere i systemavbildningen. I vårt tilfelle har vi to partisjoner på disken, og vi ønsker nå kun å inkludere systempartisjonen. Det er her Windows, programmene og brukerfilene ligger lagret:

Lag en systemavbildning i Windows 7


Deretter blir du bedt om å bekrefte sikkerhetskopieringen, og når du har sett over valgene som er gjort, trykker du Start sikkerhetskopiering. Nå er det bare å vente på at jobben gjør seg ferdig.

Lag en systemavbildning i Windows 7


Hvor lang tid det tar, avhenger av hvor mye data som ligger på harddisken, hvor rask maskinen din er, og hvor rask tilkobling den har til stedet hvor systemavbildningen skal lagres. Mot vår USB 2.0-harddisk tok det 10-12 minutter å kopiere en 15 GB stor partisjon.

Innholdet blir noe komprimert for å spare plass, men kanskje ikke så mye som vi hadde forventet. Her ser du hvordan dataene blir lagret på den eksterne disken:

Lag en systemavbildning i Windows 7


Lag systemereparasjonsdisk!

Når prosessen er ferdig, er tiden kommet for å lage en systemreparasjonsdisk. Sett inn en blank DVD/CD i drevet, og fra den første menyen velger du "Lag systemreparasjonsdisk".

Lag en systemavbildning i Windows 7


Denne prosessen er relativt rask. Det er rundt 120 MB med data som skal brennes. Lagre platen på et trygt sted!

Gjenopprettingen

Så er dagen kommet da du ser deg nødt til å gjenopprette datamaskinen din. Finn fram systemreparasjonsdisken, putt den i drevet og start maskinen. Hvis ingenting skjer, må du se i manualen til datamaskinen om hvordan den kan startes fra CD/DVD. Ofte skal du holde nede F8 på tastaturet like etter oppstart, slik at du kan velge oppstartsmedium.

Vi har laget et fotoalbum som viser skjermbildene du nå blir møtt med i gjenopprettingsprosessen. De bør være rimelig selvforklarende. LYKKE TIL!


Les også:
Slik installerer du Windows 7 fra minneplugg
10 skjulte Windows 7-tips.

Her finner du flere Slik gjør du det-artikler


Har du tips til temaer vi kan ta opp i Slik gjør du det-spalten? Send oss en epost!


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer