Lag en bok av Wikipedia

Book creator tool lar deg bestille bøker om akkurat hva du vil.

Savner du leksikonet? De fleste vil muligens svare nei på dette spørsmålet, siden vi tross alt finner det aller meste av informasjon på nettet uansett.

De fleste har fått med seg Wikipedia, som er et nettleksikon der alle kan bidra. I skrivende stund finnes det over 3.4 millioner artikler i den engelskspråklige delen av leksikonet, og selv i den norske versjonen finnes det nesten 300.000 artikler om alt mellom himmel og jord.

Om all informasjon på Wikipedia er sann er derimot en annen diskusjon - siden alle kan redigere alle artikler, er det slett ikke sikkert at alt som står der stemmer overens med virkeligheten, men vårt generelle inntrykk er allikevel at det aller, aller meste er matnyttig informasjon.

All informasjon på Wikipedia ligger helt åpent, og som vi har skrevet om før, er det mulig å laste ned hele Wikipedia om du har lyst på en lokal kopi. Riktignok er den siste nedlastbare versjonen fra 2008, men ...

Samle artikler og lag en bok

Med book creator tool er det nå blitt mulig å bestille en bok med utvalgte artikler, eller lagre den som PDF og eventuelt skrive ut selv. Fordelen er selvsagt at informasjonen da blir tilgjengelig selv om du ikke har nettilgang; enten du vil lese den på mobiltelefonen eller på papir.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skal du ut og reise til et nytt feriested, kan du for eksempel lage deg en bok med en haug av artikler relaterte til dit du skal, eller samle mange artikler om et tema du vil lese deg opp på slik at du kan ta det med deg på hytta.

La oss demonstrere tjenesten ved å lage en bok om fotografi og digitale kameraer.

I venstre marg finner du verktøyet for å lage bøker fra Wikipedia-artikler.
I venstre marg finner du verktøyet for å lage bøker fra Wikipedia-artikler. Vis mer


Slik gjør du det

Du finner book creator som et menyvalg i venstre marg, under print/export-menyen. Når du trykker på lenka, kommer du til informasjonssiden om hvordan du bruker verktøyet, og du starter så ved å trykke på den grønne knappen.

Denne boksen vises øverst i alle Wikipediaartikler når du har aktivert book creator.
Denne boksen vises øverst i alle Wikipediaartikler når du har aktivert book creator. Vis mer


Skjermbildet over viser book creator-boksen som nå vil vises over hver Wikipedia-artikkel du besøker. Du kan legge til nye artikler i boken ved å trykke på add this page to your book-knappen, så vi begynner med å legge til gjeldende artikkel, som gir litt bakgrunnsinformasjon om fotografering.

Legg til en artikkel det er lenke til ved å holde muspekeren over lenka.
Legg til en artikkel det er lenke til ved å holde muspekeren over lenka. Vis mer


En kjekk funksjon er muligheten for å legge til artikler uten å åpne dem. Beveger du muspekeren over ei lenke, får du muligheten til å legge artikkelen det legges til rett inn i boken din. Bare fra fotografisiden finner vi en rekke lenker til relaterte artikler; alt fra tekniske uttrykk, fotograferingteknikker, optiske prinsipper og mer til er tilgjengelig fra denne siden.

Etter å ha lagt til 30 sider lenket til fra fotografisiden, trykker vi nå på suggest pages. Book creator-verktøyet vil da sjekke hvilke artikler som er mest relaterte til de du allerede har plukket ut:

Verktøyet anbefaler relaterte artikler til de du allerede har plukket ut.
Verktøyet anbefaler relaterte artikler til de du allerede har plukket ut. Vis mer


Vi legger så til litt flere artikler basert på tipsene fra verktøyet, og når vi er klare til publisering viser vi boken:

Til å begynne med er listen over artikler sorterte i rekkefølgen du la dem inn i...
Til å begynne med er listen over artikler sorterte i rekkefølgen du la dem inn i... Vis mer


På denne siden kan du dra og slippe kapitler for å sortere innholdet i boka. Du kan definere hovedkapitler ved navn og deretter sortere innholdet inn under hovedkapitlene. Når du er ferdig, kan det for eksempel se slik ut:

...men i løpet av et par minutter kan du sortere innholdet som du selv ønsker.
...men i løpet av et par minutter kan du sortere innholdet som du selv ønsker. Vis mer


Fornøyd? Da kan du trykke på en knapp for å lagre boka som en PDF-fil, som du enten kan skrive ut eller overføre til en enhet som kan lese PDF-filer. Vær klar over at prosessen der PDF-fila lages brått kan ta noen minutter, avhengig av hvor mye innhold du har tatt med.

Denne boka er på 458 sider og koster 150 kroner inklusive frakt. Alt innhold er hentet fra Wikipedia.
Denne boka er på 458 sider og koster 150 kroner inklusive frakt. Alt innhold er hentet fra Wikipedia. Vis mer


Du kan også bestille boka via PediaPress. Her kan du angi farge på bokomslaget, velge et bilde, gi boka en tittel etc. Vår bok, som til slutt havnet på 458 trykte sider, koster om lag 150 kroner inklusive frakt til Norge; sannsynligvis vesentlig billigere enn å skrive den ut med blekkskriveren du har hjemme.

Har du lyst til å ta en titt på PDF-versjonen av boka vi lagde, finner du den her.

Les også: Nå kan alle gi ut bok