Lag dine egne hurtigtaster

Hurtigtastene som er innebygget i Windows 95/98/NT er hendige til mange oppgaver, men du kan også lage hurtigtaster som starter programmene du har installert på maskinen din. Her er fremgangsmåten.

I denne artikkelen vil du først finne en beskrivelse av prinsippene for å lage egne hurtigtaster. Deretter finner du et detaljer eksempel som viser hvordan du lager en hurtigtast for Netscape Navigator.

Når du skal legge inn en hurtigtast til et program, må du først lokalisere objektet, som enten er en snarvei til programmet eller selve programfilen (med etternavnet exe eller com). Du kan bruke Min datamaskin, Windows Utforsker eller Søk for å lokalisere programfilen som du ønsker å lage en hurtigtast for.

Det er ikke alle programmer som støtter hurtigtaster direkte. Da kan du lage deg en snarvei på skrivebordet som du kan lage en hurtigtast for. En snarvei lager du ved å høyre-dra et objekt og velge "Lag snarvei(er) her" fra hurtigmenyen som dukker opp når du slipper den høyre museknappen.

Når du har funnet snarveien eller programfilen, kan du høyreklikke på objektet og velge Egenskaper. I dialogboksen som dukker opp, klikker du på fliken Program eller Snarvei. Der vil du se et felt som er merket Hurtigtast. Alle egendefinerte hurtigtaster har formatet Ctrl+Alt+. Dvs. at du holder Ctrl- og Alt-tastene nede mens du trykker på en selvvalgt tast. Unntak eksisterer for funksjonstastene (F1-F12).

Når du skal spesifisere hurtigtasten i boksen, trenger du ikke å trykke på Ctrl+Alt siden disse alltid brukes. Du trykker bare på den ekstra tasten som skal være med i kombinasjonen. Klikk på OK-knappen for å lukke vinduet og aktivere den nye hurtigtasten din. Nå er den klar til bruk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hold orden på hurtigtastene dine

Du kan ikke bruke følgende taster i hurtigtastkombinasjonen din: Esc, Enter, Tab, Mellomrom, Print Scrn eller Tilbake. Du kan heller ikke benytte en tastekombinasjon som brukes av et annet Windows-program; da vil tastekombinasjonen slutte å fungere i det programmet.

Eksempel: Hurtigtast til Netscape

 1. Først må vi lokalisere filen NETSCAPE.EXE. Til dette kan vi bruk Søk.
  1. Trykk på Windows + F (eller klikk på Søk i Start-menyen) for å starte dialogboksen til Søk.

  2. Skriv inn NETSCAPE.EXE i feltet merket Navn.

  3. I kombinasjonsboksen "Søk i" velger du "Lokale harddisker" fra nedtrekkslisten.

  4. Trykk så på Søk nå-knappen.
  Hvis filen finnes, vises den nå i den nedre delen av dialogboksen.
 2. NETSCAPE.EXE er en av de filene som ikke støtter hurtigtaster direkte. Vi må derfor lage en snarvei til programmet. Sørg for at både dialogboksen for Søk og skrivebordet er synlig samtidig. Pek på NETSCAPE.EXE i dialogboksen og trykk og hold nede høyre museknapp mens du drar programmet ut på skrivebordet. Slipp så museknappen. Du har akkurat laget en snarvei til NETSCAPE.EXE. Snarveien kan godt ligge i en mappe i stedet for på skrivebordet.
 3. Høyreklikk på Netscape-ikonet på skrivebordet og velg Egenskaper fra hurtigmenyen som dukker opp.
 4. Klikk på fliken merket Snarvei.
 5. I boksen merket Hurtigtast, trykker du bokstaven N. Vår hurtigtast for å starte Netscape blir da Ctrl + Alt + N.
 6. Klikk på OK-knappen, og du er ferdig.


Du kan nå trykke på Ctrl + Alt + N for å starte Netscape.