<b>DETTE ER TONIDO:</b> Med gratis-tjenesten Tonido er det din egen hjemmemaskin som er sky-tjenesten. Det betyr at du kan dele så mye du vil. Strømming av musikk og film er innebygget, og enkelt i bruk. Foto: TONIDO
DETTE ER TONIDO: Med gratis-tjenesten Tonido er det din egen hjemmemaskin som er sky-tjenesten. Det betyr at du kan dele så mye du vil. Strømming av musikk og film er innebygget, og enkelt i bruk. Foto: TONIDOVis mer

Lag din egen sky på minuttet

Del filer og strøm musikk eller film.

Med Tonido er det kjempelett å nå filene på maskinen din, og lar du PC-en din stå på, kan du også strømme alt av innholdet direkte til nettbrettet eller mobilen, eller til laptopen om du er på farten.

Lett å sette opp

Det geniale med Tonido er at det er så utrolig lett å sette opp. Det eneste du gjør på PC-en som serverer filene, er å installere et lite program som kjører i bakgrunnen.

Tonido-programvaren finnes til Windows, Mac og Linux.

Når programmet er installert, henter du innholdet du har delt fra maskinen direkte i nettleseren, eller på mobilen eller nettbrettet via en rekke Tonido-apper (iPhone, iPad, Android, Windows Phone, BlackBerry og BlackBerry PlayBook).

DU FINNER DET MESTE HER: Når du har installert Tonido på en Windows-maskin, finner du det lille programmet nede ved klokka. Dette er innstillingene du har kjapp tilgang til. Legg merke til at du enkelt henter frem synkroniseringsmappen herfra. Foto: TROND BIE
DU FINNER DET MESTE HER: Når du har installert Tonido på en Windows-maskin, finner du det lille programmet nede ved klokka. Dette er innstillingene du har kjapp tilgang til. Legg merke til at du enkelt henter frem synkroniseringsmappen herfra. Foto: TROND BIE Vis mer


Du kan laste ned enkeltfiler (det er ingen begrensninger på filstørrelse), se bilder, og strømme film og musikk med den innebygde mediaspilleren.

Slik kommer du i gang

PÅLOGGING PÅ MOBIL-APPEN: Dette møter deg når du logger på appen for første gang. Du taster inne akkurat det samme som du gjør i påloggingsvinduet i nettleseren. Foto: TROND BIE
PÅLOGGING PÅ MOBIL-APPEN: Dette møter deg når du logger på appen for første gang. Du taster inne akkurat det samme som du gjør i påloggingsvinduet i nettleseren. Foto: TROND BIE Vis merDet viktigste du gjør når du oppretter en gratis Tonido-konto, er å velge en adresse til innholdet ditt.

For å unngå snoking anbefales det ikke å bruke ditt hele navn. Det beste er et kallenavn eller navnet på maskinen hjemme.

Du kan ikke velge deg et nytt i etterkant, så pass på at du finner et du kan leve med. Innholdet vil alltid være tilgjengelig på dinadresse.tonidoid.com.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter at dette er gjort velger du hvilken mapper du ønsker å dele med enhetene dine. Dette gjøres typisk ved første gangs oppsett.

ENKEL TILGANG TIL EGEN MUSIKK: Slik ser filbehandleren og musikk-spilleren ut på iPhone. Foto: TONIDO
ENKEL TILGANG TIL EGEN MUSIKK: Slik ser filbehandleren og musikk-spilleren ut på iPhone. Foto: TONIDO Vis mer


Automatisk synkronisering

Akkurat som Dropbox og lignende tjenester støtter Tonido automatisk synkronisering av filene dine. Men i motsetning til hva du deler manuelt fra din egen datamaskin, så har akkurat denne funksjonen et tak på maks to gigabyte.

Vil du ha plass til å synkronisere mer enn det, må du altså betale. For tiden koster det for eksempel cirka 200 kroner i året for å kunne synkronisere inntil 100GB.

Synkroniseringen fungerer på følgende måte:

I Windows lager programmet automatisk en mappe (som du selv kan endre i etterkant).

Alle filer du plasserer her, synkroniseres så automatisk med alle de andre enhetene som bruker tjenesten.

Nettet ditt bestemmer hastigheten

DETTE ER TONIDO I NETTLESEREN: Herfra har du tilgang til alle de delte mappene dine uansett hvilken enhet du bruker, eller hvor i verden du befinner deg. Mobil-appen har samme gresnsesnitt, men støtter også automatisk opplasting av bilder du tar med mobilen. Foto: TROND BIE
DETTE ER TONIDO I NETTLESEREN: Herfra har du tilgang til alle de delte mappene dine uansett hvilken enhet du bruker, eller hvor i verden du befinner deg. Mobil-appen har samme gresnsesnitt, men støtter også automatisk opplasting av bilder du tar med mobilen. Foto: TROND BIE Vis mer
STRØM MUSIKK: Trykk deg inn på ønsket musikkmappe, og strøm musikken på sekundet. Tonido har nemlig innebygget musikkspiller- Foto: TROND BIE
STRØM MUSIKK: Trykk deg inn på ønsket musikkmappe, og strøm musikken på sekundet. Tonido har nemlig innebygget musikkspiller- Foto: TROND BIE Vis mer
Tonido er en fin og enkel løsning, men pass på at du har kjapp båndbredde om du ønsker å laste ned store filer.

Siden opplastingshastigheten for mange er ganske dårlige i dette landet (spesielt de med ADSL-linjer), er nok tjenester som Google Drive, Dropbox eller Microsofts OneDrive og spesielt norske Jottacloud (siden serverne er i Norge) et kjappere og bedre alternativ for de største filene.

Les også: Dette koster nettlagringen

Finner innholdet for deg

Det kule med Tonido er du veldig enkelt kan bruke den som mediaserver.

Dermed kan du strømme film, musikk og se bilder uten å måtte bla manuelt i alle mappene du har på maskinen din hjemme.

Tonido katalogiserer innholdet for deg, men du bestemmer selv i hvilke mapper det skal søkes etter film, musikk eller bilder.

Smart er det at også den har en innebygget galleri, film- og musikk-spiller

På den måten blir det såre enkelt å strømme innholdet uten noe mer dilldall og installasjoner.

I nettleseren på en PC kan det være problematisk å spille av .avi-filer. Tonido kan konvertere slike filer for deg, men de anbefaler at du laster ned VLC for bredere format-støtte. Du finner mer informasjon om dette hos Tonido.

Du kan også enkelt lage musikkspillelister manuelt. Gå til mappen med musikk du ønsker å spille av, og velg å spille av alle låtene i mappen.