Lag din egen Linux-minneplugg

Veldig enkel løsning.

Kjøre Linux uten å installere noe som helst på harddisken? Javisst. Nå kan også endringer lagres, takket være UNetbootin og oppstartbare minneplugger.
Kjøre Linux uten å installere noe som helst på harddisken? Javisst. Nå kan også endringer lagres, takket være UNetbootin og oppstartbare minneplugger. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

CD-er og DVD-er er billige medier, men ikke alltid like praktiske. Da er det enklere med USB-minneplugger, som stadig får større kapasitet og blir billigere og billigere i innkjøp.

At nye datamaskiner oftere og oftere kommer uten optisk drev overhodet, er jo også med på drive utviklingen bort fra brenning over til vanlig ekstern lagring.

Minneplugger kan også gjøres oppstartbare, akkurat som CD-er og DVD-er. Det betyr at datamaskinen leter etter operativsystemet på minnepluggen istedenfor harddisken når den starter opp, og det blir spesielt spennende når det stadig dukker opp nye operativsystemer som kan kjøres direkte, uten å være installert på harddisken. De fleste av dem er Linux-basert.

Les også: Så enkelt installerer du Linux

Raskere, stillere...

Normalt er disse operativsystemene laget for å bli kjørt fra CD eller DVD. Den største ulempen med en slik løsning er at platene er Read Only, så eventuelle personlige innstillinger du måtte foreta vil bli borte neste gang maskinen startes på nytt. Slik er det ikke med minneplugger. Dessuten støyer de ikke, og er ofte langt raskere enn platealternativene.

De færreste Linux-distribusjonene kommer i USB-utgave, det finnes riktig nok noen, deriblant hyggelige SLAX, som vi har omtalt noen ganger, senest i denne artikkelen. De andre må konverteres fra CD/DVD-versjon til USB-versjon, og til det trenger du et passende verktøy.

Gratis og smart løsning

Verktøyet vi sikter til heter UNetbootin, og det finnes både i Windows- og Linux-versjon. Gjennom et veldig enkelt grensesnitt velger man først hvilken Linux-distro man ønsker å lage en USB-utgave av, og hvilken USB-stasjon man ønsker å kopiere den til. Linux-distroen kan enten være nedlastet i form av en ISO-fil, eller UNetBootin kan laste den ned mens prosessen pågår. Smart.

image: Lag din egen Linux-minneplugg


En rekke distroer støttes, vi prøvde med Linux Mint 11 Kataya, og det fungerte utmerket. Oppstartstiden var bare en brøkdel av hva den var når operativsystemet ble kjørt fra CD/DVD, og responsen i programmene var også vesentlig bedre.

Enkelte distroer, deriblant alle som er basert på Ubuntu, kan dessuten lagre endringer mellom hver oppstart. Dette er mulig ved å reservere ledig plass på minnepluggen til innstillinger og brukerfiler:

image: Lag din egen Linux-minneplugg


Du finner mer informasjon og kan laste ned UNetbootin fra denne siden.

Deler av artikkelen har vært publisert tidligere. Oppdatert juni 2011