Lag din egen hjemmeserver

Står PCen du nylig har skiftet og støver ned i kjelleren? Setter du den opp som hjemmeserver gjør du PCbruken lettere for alle i huset. Her ser du hvordan.

Svært mange av oss har en eller flere PCer som ikke lenger er i daglig bruk, siden de er erstattet av nyere maskiner. Her i huset har vi nylig pensjonert to maskiner, og det ligger også en del utskiftede komponenter i skuffer og esker.

Vi har lenge tenkt at det hadde vært praktisk å ha en felles maskin som alltid står på, hvor alt av felles filer ligger tilgjengelig til enhver tid. Dette gjelder først og fremst bilder og musikk, men også andre familiedokumenter. Tenkestadiet er nå over, og vi har bygget opp en maskin av våre deler, tilpasset den nye rollen.

Maskinvaren

Selve maskinen er i hovedsak basert på husets tidligere spill-PC. Det vil si at kabinett og hovedkort med prosessor og minne kommer derfra.

Skjermkortet ble byttet ut til et mer beskjedent eksemplar vi hadde liggende, siden maskinen skal kjøre uten skjerm tilkoblet. Den gamle Seagate-harddisken med Windows XP ble byttet ut med en 2,5-tommers 20 GB disk som vi har hatt liggende som ekstra disk til en bærbar. Den er langt mer stillegående og bruker også langt mindre strøm.

Prosessorviften som også var ganske bråkete ble byttet ut med en moderne, stillegående utgave og det samme med strømforsyningen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lag din egen hjemmeserver


Dermed hadde vi redusert strømforbruk og dermed varme og støy til et langt lavere nivå enn på den opprinnelige PCen.

I tillegg er diskene montert i skuffer med strikker, for å unngå resonans i kabinettet.

Basiskomponentene er:

  • Hovedkort Asus A7NBX
  • Prosessor AMD Athlon XP2500+
  • 768 MB RAM
  • Zalman CPU vifte med hastighetskontroll
  • Fortron/Source 350W strømforsyning
  • Fujitsu 20 GB 2,5" harddisk
  • Linksys Gbit nettverkskort

Hva med lagring?

Den lille 2,5-tommers disken er bare til operativsystemet og det lille som trengs av eventuelle tilleggsprogrammer. Etter installasjon av XP med alt som er av oppdateringer har vi brukt 4,76 GB og det er 13,8 GB igjen, så det er god plass.

For lagring av data har vi i første omgang to Samsung EIDE-disker på 200 GB pluss en ekstern på 400GB i et eSATA-kabinett. Det er rikelig for oss foreløpig, men vi har satt inn et eget SATA-kontrollerkort for tilkobling av eventuelle flere disker. Hovedkortet har bare 2 SATA-kontakter. I tillegg er det både flere USB og 2 x FireWire på hovedkortet, så tilkoblingsmulighetene skorter det ikke på.

DVD-brenneren har vi tatt ut etter installasjonen av operativsystemet. Det frigjør både fysisk plass og EIDE-tilkoblinger. Skulle det være behov for å lese en CD/DVD har vi en ekstern enhet som gjør nytten, eller vi kan installere fra en annen PC over nettverket.

--->> Oppsett av nettverksresurser i XP

--->> Alternativt oppsett med FreeNAS