Nytt i Poser 4 er at du kan bygge figurer med bare klær. Her ser du at fire klesobjekter (genser, bukse og to sandaler) har naturlige former, uten at det er en menneskefigur inni.
Nytt i Poser 4 er at du kan bygge figurer med bare klær. Her ser du at fire klesobjekter (genser, bukse og to sandaler) har naturlige former, uten at det er en menneskefigur inni.Vis mer

Lag 3D-mennesker i Poser 4

Poser 4 er her, med mange nye figurer og muligheter. Nå er det enda enklere å lage avanserte presentasjoner, tegnefilmer eller elegante bilder. Og alt i lekker 3D, naturligvis. Vi har testet programmet.

Poser har gjennom flere år vært et svært 3D-populært program for å utvikle presentasjoner og illustrasjoner hvor mennesker (og til en viss grad også dyr) har vært hovedmotivet. I Poser finnes et galleri med mennesker og objekter tegnet som naturtro 3D, og som du kan vri, vende og endre på etter eget hode. Nå har versjon 4 kommet på markedet – vår test av versjon 3 finner du her.

Poser 4 fra MetaCrations ser helt likt ut som Poser 3, alle menyer og knapper er der de var, og du må kikke nøye før du oppdager tilleggene som har kommet i denne nye versjonen. Poser 4 er i stor grad en utvidelse av Poser 3, og det er forholdsvis få nye funksjoner.

Få nye funksjoner

Dette er de nye funksjonene som kommer med versjon 4:

  • Et justerbart tegnefilter (Sketch Designer), som lar figurene du arbeider med få preg av å være tegnet med blyant eller kullstift.
  • Deformering, slik som Magnet, som gir deg muligheten til å trekke i flater eller enkeltdeler av figurene. Wave og Turbulence lar deg legge uroligheter til objekter, f.eks. klær og flater.
  • Teksturer kan nå defineres som gjennomsiktige og de kan gi refleksjoner fra omgivelsene.
  • Nå er det mulig å sette så mange lys på objektene som du ønsker, men dette tidligere var begrenset til tre lys.

Flere figurer og rekvisitter

Poser 3 var en smule begrenset i antall figurer og elementer som du kan koble til figurene. Poser 4 bedrer i en viss grad på dette – du har nå flere mennesker, flere klær og flere posisjoner å arbeide med.

Kanskje mest interessant blant disse nyhetene er at du nå får dekket alle hudfarger, mens det i Poser 3 bare var hvite mennesker. Men dessverre mangler en del ansiktstyper, slik som f.eks. kinesere og svarte afrikanere.

Både lett og vanskelig å bruke

Poser kan være både utrolig lett å bruke, og ganske vanskelig. Det er lett fordi det er minimalt du behøver å gjøre for å komme igang: Første gang du åpner programmet dukker en mannsfigur opp foran deg, og du kan med én gang begynne å manipulere med kroppsdeler og kameravinkler, slik at du raskt føler deg som en mester i 3D.

Men skal du begynne å gjøre noe som virkelig er avansert, og som krever stor nøyaktighet dukker det opp en rekke vanskeligheter.

Vrir du på kroppsdeler, er det f.eks. svært lett å gi figurene unaturlige former, og det kan være vanskelig å finne ut hvordan du skal rette slike feil. Naturligvis blir dette et mindre problem etter hvert som du blir dyktigere, men MetaCreations burde hatt en funksjon som passet på at du ikke lagde urealistiske posisjoner, så sant ikke det var målet ditt.

Poser har mange muligheter for både import og eksport. Du kan lett importere både 2D-grafikk og 3D-grafikk fra andre programmer, og bruke det sammen med Posers egne figurer.

Du kan eksportere alt fra fra grafikk som du kan arbeide videre med i andre 3D-programmer til 2D-bilder i f.eks. JPG-format som kan brukes på webben. Spesielt fascinerende for mange er nok muligheten til å lage filmer, og her har virkelig MetaCreations klart å gjøre ting så brukervennlig, at du klarer å lage imponerende gode filmsnutter allerede i dine første forsøk.

En alvorlig svakhet med Poser er rettemulighetene. Du har sjokkerende nok bare ett, ja jeg sier ett, rettenivå. Og for enkelte minnekrevende operasjoner, er det faktisk ikke noe rettenivå i det hele tatt!

Ikke helt naturtro

Ikke tro at Poser kan lage menneskefigurer som ser ekte ut – på det beste blir Posers bilder bare nesten ekte. Det er mulig at man kan stille på lys og teksturer slik at resultatet blir bortimot helt ekte, men vi fant ikke ut hvordan, ei heller kom vi over noe i håndboka som satte oss på sporet av en slik mulighet.

Leketøy eller nyttig?

Poser er morsomt å bruke og det er svært fascinerende å se hvordan figurene på skjermen føyer seg etter dine innfall. Du kan leke ganske lenge med å finne opp posisjoner, danser eller underlige kombinasjoner av figurer fra Poser 4 og f.eks. dine egne sommerbilder.

Men nettopp i denne leken oppdager du at programmet kan være svært nyttig i mange sammenhenger. Arkitekter kan f.eks. importere bilder av hustegninger til Poser, og enkelt lage et filmklipp med mennesker i aktivitet utenfor husene. Illustratører får med Poser 4 plutselig et helt sett med velvillige modeller til sin disposisjon. Og jeg selv (jeg driver en webtjeneste som bl.a. omhandler islam) skal nå til helgen lage et filmklipp som viser hvordan bønn i Islam utføres, uten at jeg behøver å spørre noen om tillatelse til å filme dem.

Konklusjon

Poser 4 er et temmelig unikt produkt, som kan være svært nyttig, men ikke for alle. Det gir spennende muligheter, og kan raskt hjelpe deg med å produsere svært elegante illustrasjoner og filmer.

Prisen på ca. 2400 + mva er helt grei – Poser 4 er en ganske omfattende programpakke, men vi er litt usikre på om det verdt å oppgradere fra versjon 3 til 4 (dette koster ca. 1300 + mva), ettersom du bare får noen få nye funksjoner.

Mer informasjon får du hos Demo, tlf. 22 07 12 90.