Lag 3D fra vanlige bilder

Vi har testet MetaCreations Canoma 1.0. Programmet klarer å lage 3D-bilder fra et vanlige fotografier, og demonstrasjoner har imponert en internasjonal datapresse. Her kan du lese hvordan Canoma oppfører seg ved vanlig bruk.

Klikk her her for å se større versjon av dette skjermbildet.
Klikk her her for å se større versjon av dette skjermbildet. Vis mer
MetaCreations Canoma 1.0:
Veil. pris: 5740,- (7060,- inkl. mva.) Tilgjengelig både for Mac og PC

Karakterer:
Nybegynnervennlig:
6 av 10
Avanserte muligheter:
9 av 10
Brukervennlighet:
7 av 10
Pris/ytelse:
7 av 10

Leverandør:
Demo AS. Tlf. 22 07 12 90

Canoma 1.0 er en programpakke som er beregnet på profesjonelle utviklere – en stiv pris på ca. 7000 inkludert mva. sørger for det.

Med utgangspunkt i ett eller flere fotografier, samt informasjon som du må gi om former og størrelser, klarer Canoma å skape 3D-bilder der det tidligere bare var et flatt bilde.

Målgrupper for programmet er alt fra arkitekter til spillutviklere, turoperatører og eiendomsmeglere.

Genial teknologi

Canomas teknologi baserer seg på at du definerer områder på et fotografi som kuber, trekanter, pyramider, flater eller linjer.

Hver av disse grunnformene defineres som hjørner med streker imellom. Skal du f.eks. lage 3D-bilde av et vanlig norsk hus med skråtak, velger du gjerne først kube-formen, og flytter på hjørnene av denne slik at de stemmer overens med hjørnene på huset. Deretter velger du trekantformen og flytter hjørnene slik at de får samme posisjon som hjørnene på skråtaket.

Og da er Canoma klar, og gir deg på få sekunder et ferdig 3D-bilde, hvor du enkelt kan endre perspektiv og avstand. Canoma er rask, og på en normalt god maskin som vår (Pentium II 300 MHz, 64 MB RAM) kan du skifte vinkel uten at Canoma bruker merkbar tid på å tegne bildet.

Mange muligheter

Du kan også kombinere flere fotografier for å få enda bedre resultat. Du kan dermed lage både forgrunn og bakgrunn for bildene. Og ønsker du f.eks. å fremheve spesielle detaljer, er ekstra fotografier alt du behøver.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Har du behov for å finpusse bestemte deler av bildet, er det ikke vanskelig å behandle en bestemt flate i et billedbehandlingsprogram som f.eks. Adobe PhotoShop eller Paint Shop Pro, og deretter sende dette tilbake til Canoma.

Canoma gir deg mulighet til å lage animasjoner og filmklipp, og brukervennligheten for denne funksjonen er fantastisk! Alt du trenger, er å flytte på 3D-bildet og klikke på en knapp hver gang du har laget ferdig et nøkkelbilde. Når alle nøkkelbilder er på plass, tegner Canoma automatisk alle bilder mellom nøkkelbildene, slik at det blir en jevn og fin bevegelse.

Mye arbeid

Selv om Canoma fascinerer og imponerer, er det allikevel du som må gjøre grovarbeidet. Det er nemlig ikke slik at du automatisk får gode resultater. Skal du lage mer komplekse 3D-bilder enn vårt lille hus, må du definere mange objekter, du må finstille hjørnepunkter, du må passe på at objektene ligger tett inntil hverander, at de ligger langs samme akse osv.

Det er her Metacreations viser at Canoma er laget for profesjonelle brukere og dyktige amatører.

Begrensninger i Canoma 1.0

Canoma viser en svakhet ved at myke former er vanskelig å definere. I vår test forsøkte vi å lage en form for domen på en moské, men skjønte fort at det ville kreve mer tid enn vi hadde til rådighet.

I det hele tatt er Canoma et tidkrevende arbeidsredskap hvis du skal lage 3D-bilder av fotografier som ikke lett lar seg gjenskape som firkanter, trekantete og flater.

3D-bildene som Canoma lager er av imponerende kvalitet. Vi opplevede likevel flere ganger at resultatet ble litt kunstig og flatt.

Utilstrekkelig håndbok

MetaCreations lager ikke bransjens beste håndbøker. Selv om den 120 sider tykke håndboka er en grei innføring i programmet, er det en mangel at den i minimal grad tar for seg avansert bruk. Her er det et paradoks: Mens Canoma er definert som et profesjonelt produkt, er håndboka skrevet for den typiske eier av en hjemme-PC.

Konklusjon

Det er ikke ofte at et nyskapende produkt klarer å holde så mange av lovnadene som Canoma gjør. Det er heller ikke ofte at første versjon av et program viser så få svakheter som dette.

Canoma er effektiv, men kan noen ganger være tidkrevende å arbeide med. Men har du behov for å omskape fotografier til 3D-bilder, er dette et uunnværlig produkt.