LaCie 200 GB FireWire Harddisk

LaCie 200 GB FireWire Harddisk

Eksterne disker vokser i takt med de interne, naturlig nok. Vi har testet en 200 GB ekstern disk med FireWire som overrasket oss på flere måter.

Publisert
Sist oppdatert

Disken har et oppsiktsvekkende design og en gedigen konstruksjon. Den er beregnet på ekstern tilkobling med FireWire, og dermed portabel, men her er det ikke lagt vekt på minst mulig volum og vekt. Her skal du ha store og solide lommer...

Kabinettet er i støpegods, og det er ikke den letteste legeringen vi har med å gjøre, en og en halv kilo veier systemet. Mye av vekten ligger i foten, som er nødvendig for at disken skal kunne stå støtt på høykant. Disken kan også ligge, det er fire små gjennomsiktige plastføtter også på siden. Det følger også med ekstra føtter, som kan være greie å ha etter hvert

Designet er litt retro, med en kombinasjon av runde og skarpe kanter. Ellipsen på siden med logoen inni forsterker retro-inntrykket, mens den blå lysdioden i strømbryteren er svært trendy.

Konstruksjonen med en slisse i begge sidene, og den standardiserte høyden på en 1 U, gir mange muligheter for plassering i rack eller i stabler.

LaCie 200 GB FireWire Harddisk


Disken har ekstern strømforsyning, og det følger med støtteprogrammer til både Mac og PC.

Det er to FireWire-kontakter, for viderekobling til annen enhet, som f.eks. DV-kamera.

Tilkobling og installasjon

Vi koblet disken til den integrerte FireWire-porten på vår testPC, og den ble automatisk oppdaget av Windows XP. Disken var ikke formattert, så vi laget fire partisjoner på i underkant av 50 GB og formatterte disse i NTFS.

Så langt var alt greit.

Rask, men tildels uvillig lesing

Vi oppdaget at skrivehastigheten var svært jevn på de fire partisjonene, alle lå på godt over 22 MByte/sekund. Derimot var lesehastigheten mer sprikende.

LaCie 200 GB FireWire Harddisk


Dette skyldes at den første partisjonen oppførte seg merkelig, med svært ujevn ytelse. Vi partisjonerte og formaterte om igjen, flere ganger, og sjekket også på en annen PC.
Spesielt begynnelsen var kranglete, men noen ganger ville heller ikke lesehastigheten utover på disken stige til normal ytelse.

På de tre andre partisjonene lå leseytelsen rundt 38 MByte/sekund, som er det desidert raskeste vi har målt på en FireWire disk, og langt over hva disker med USB 2.0 presterer.

LaCie 200 GB FireWire Harddisk


Sammenlignet med Maxtor sin 160 GB FireWire disk er det ikke tvil om hvilken som er raskest.

Det er ikke oppgitt hva slags disk som sitter inne i kabinettet, men det er ikke så mange andre som tilbyr 200 GB enheter på markedet enn Western Digital.

LaCie 200 GB FireWire Harddisk


Vi sammenlignet derfor med våre målinger av denne, og det framgår tydelig at direkte intern montering til Ultra-ATA 133 grensesnitt gir bedre ytelse både på lesing og skriving, og spesielt på skriving er forskjellen stor.

Konklusjon

Disken er stilig, den er meget solid og velbygget.

Ytelsen er den høyeste vi noensinne har målt for FireWire-disker, men den ujevne ytelsen på begynnelsen av disken var noe merkelig. I praksis, med vanlig filkopiering og bruk i Windows XP var den imidlertid ikke merkbar.

Det er sannsynligvis ett eller annet med vårt testeksemplar, vi får høre om distributøren Technoscan lar oss sjekke enda et eksemplar.

Veiledende pris er 4 165 kroner eks. mva.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer