Kryptér harddisken

Redd for at uvedkommende skal få tilgang til filene dine?

Foto: DinSide
Foto: DinSide Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alle som har vært så uheldige å bli frastjålet eller har mistet en bærbar PC vet at det er uhyggelig på flere nivåer. Selve maskinen er én ting, den kan erstattes, men dataene på den er det verre med. De fleste slurver med å ta sikkerhetskopier, og i tillegg kan det være data på harddisken som slett ikke burde havne i gale hender.

For lite fokus

Merkelig nok er det lite fokus på dette problemet fra maskin- og programleverandørene. Avanserte utgaver av Windows 7 har riktig nok støtte for kryptering av harddisken gjennom BitLocker, og mapper ved hjelp av Encrypted file system (EFS), men ikke Home Premium-utgaven som er beregnet på forbrukermarkedet. Ja, selv de billigste PC-ene selges med harddisker på flere hundre gigabytes, men kun de aller færreste er utstyrt med løsninger for å beskytte innholdet mot tyveri.

Det finnes heldigvis løsninger på problemet, og her skal vi omtale to som ikke behøver å koste deg en krone. Den ene handler om å sikre harddisken mot uautorisert tilgang, og den andre handler om at du kan få tilbake brukerfilene dine selv om PC-en din blir borte.

Men før du eventuelt følger de tipsene vi gir deg i denne artikkelen er det ekstremt viktig at du sikkerhetskopierer alt innholdet på harddisken din først, slik at du enkelt kan gjenopprette alt dersom noe går galt under prosessen. Hvis du bruker Windows 7, leser du derfor denne artikkelen først. Har du eldre versjoner av Windows, skal du lese vår omtale av Paragon Backup & Recovery.

1. Kryptér harddisken

Å kryptere harddisken betyr enkelt forklart at alt innholdet på den blir uforståelig dersom noen prøver å få tilgang til den, uten å vite passordet. Windows-passord og lignende kan lett omgås med de rette verktøyene, og gir i praksis ingen god sikkerhet.

Truecrypt er et åpen kilde-program som har en funksjon for å kryptere alt innholdet på harddisken. Det fungerer slik at man blir møtt med en passordboks før Windows i det hele tatt laster, og taster man riktig passord blir innholdet dekryptert, Windows laster og alt fungerer som normalt. Når du avslutter Windows, krypteres innholdet igjen, og forblir kryptert til neste gang du starter PC-en og taster passordet på nytt.

Hvis ikke du kan passordet, eller prøver å få tilgang til dataene på harddisken via diverse omveier, kommer du til kort. Dataene er rett og slett uleselige når de krypterte, og Truecrypt støtter noen av de mest avanserte og sikreste krypteringsalgoritmene som er tilgjengelig.

Prosessen med å kryptere harddisken er veiviserbasert:

Kryptér harddisken


Du kan vele mellom mange forskjellige krypteringsalgoritmer, og du blir oppfordret til å bruke et langt og vanskelig passord. Pass bare på at du husker det!

Kryptér harddisken


Før krypteringen skjer kreves det at du brenner en CD med gjenopprettingsinformasjon dersom noe skulle gå galt, for eksempel at PC-en ikke vil starte. Med gjennopprettings-CD-en kan du likevel kunne dekryptere innholdet på harddisken ved behov. Det utføres dessuten en nøye sjekk av harddisken og partisjonene dine, her overlates ikke noe til tilfeldighetene.

Selve krypteringen vil ta litt tid, avhengig av hvor rask PC-en din er, hvilken algoritme du velger, og hvor mye data som ligger på harddisken. I vårt tilfelle var det ca 12 GB med data på systempartisjonen som vi valgte å kryptere, og det tok en halvtime å kryptere med standardinnstillingene.

Kryptér harddisken


Ved neste omstart av PC-en vil man få spørsmål om passord allerede før Windows har begynt å laste:

Kryptér harddisken


Etter å ha tastet riktig passord starter Windows som normalt, og vi opplevde også systemytelsen som omtrent lik som før.

Kan man ikke passordet, får man ikke tilgang til innholdet på disken, ikke så om man tok den ut og koblet den til en annen PC. Dataene er og vil være krypterte.

2. Alltid oppdaterte kopier

Trinn to blir å sørge for at du alltid har oppdaterte kopier av brukerfilene dine (dokumenter, bilder og lignende).

Windows Live Mesh er en gratisløsning fra Microsoft som gir deg inntil 5 GB med gratis synkronisering av utvalgte mapper mot et personlig område i nettskyen, og kopieringen skjer i bakgrunnen uten at du merker det. Synkroniseringen kan dessuten skje mot andre PC-er du måtte ha tilkoblet nettet, for eksempel en stasjonær PC på hjemmekontoret. Mot sistnevnte er det ikke noen øvre grense på hvor mye data som kan synkroniseres:

Kryptér harddisken


Hvis du derimot har store mengder personlige data som du vil ha sikkerhetskopiert på nettet, kan den norske automatiske backupløsningen Jotta være et godt alternativ. Dette koster riktignok 49 kroner i måneden, men har ingen øvre lagringsgrense.

Artikkelen har blitt publisert også tidligere på DinSide.no. Oppdatert søndag 10.4.2011 til glede for nye lesere.

Les også: Bruk aldri åpne, usikrede trådløse nett!

Her finner du flere Slik gjør du det-artikler


Har du tips til temaer vi kan ta opp i Slik gjør du det-spalten? Send oss en epost!


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer