Krymper Windows til en tredjedel

Windows Image Boot har også andre fordeler.

Snart blir det ikke noe problem å kjøre Windows 8.1 på et nettbrett med 16 GB lagringsplass. Foto: Bjørn Eirik Loftås
Snart blir det ikke noe problem å kjøre Windows 8.1 på et nettbrett med 16 GB lagringsplass. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

8. april kom den hittil siste store oppdateringen til Windows 8.1, og en av nyhetene i Windows 8.1 Update er en mulighet for systembyggere å installere operativsystemet på enheter med svært begrenset lagringsplass.

Les også: Slik er Windows 8.1 Update i praksis

Sparer 6 GB

En normal Windows 8.1-installasjon beslaglegger rundt 9 GB, men takket være en ny teknikk er det mulig å krympe installasjonen til 3 GB, eller en tredjedel, skriver Winfuture.de. Dermed vil det ikke lenger være noe problem å installere Windows på rimelige nettbrett med for eksempel 16 GB SSD eller eMMC-lagring.

Det er en av produktsjefene i Windows-teamet, Michael Nehaus, som har avslørt detaljer om metoden i den offisielle Windows-bloggen. Windows Image Boot innebærer at de komprimerte installasjonsfilene ikke pakkes ut til lagringsenheten, men kopieres over til en skjult partisjon i komprimert form.

Sømløst

Når brukeren åpner Utforsker vil stasjon C: tilsynelatende være full av filer som på hvilken som helst annen PC. I praksis er alt av systemfiler kun pekere til filer som ligger inni den komprimerte install.wim-filen. Dette vil være umerkbart for brukeren, ifølge Nehaus. Tilpasninger som brukeren måtte gjøre i operativsystemet blir lagret i egne WIM-filer, mens install.wim alltid vil være skrivebeskyttet.

En slik organisering skal også ha en annen stor fordel: Systemfilene blir usårbare inni install.wim-filen, og man kan gjenopprette maskinen til fabrikkstandard lynkjapt, både med og uten overskriving av brukerfiler.

Nehaus har lagt inn lenker til hvordan dette kan implementeres i denne artikkelen.

Les også: Ti skjulte Windows-tips