Krymper Windows til en tredjedel

Windows Image Boot har også andre fordeler.

Snart blir det ikke noe problem å kjøre Windows 8.1 på et nettbrett med 16 GB lagringsplass. Foto: Bjørn Eirik Loftås
Snart blir det ikke noe problem å kjøre Windows 8.1 på et nettbrett med 16 GB lagringsplass. Foto: Bjørn Eirik LoftåsVis mer

8. april kom den hittil siste store oppdateringen til Windows 8.1, og en av nyhetene i Windows 8.1 Update er en mulighet for systembyggere å installere operativsystemet på enheter med svært begrenset lagringsplass.

Les også: Slik er Windows 8.1 Update i praksis

Sparer 6 GB

En normal Windows 8.1-installasjon beslaglegger rundt 9 GB, men takket være en ny teknikk er det mulig å krympe installasjonen til 3 GB, eller en tredjedel, skriver Winfuture.de. Dermed vil det ikke lenger være noe problem å installere Windows på rimelige nettbrett med for eksempel 16 GB SSD eller eMMC-lagring.

Det er en av produktsjefene i Windows-teamet, Michael Nehaus, som har avslørt detaljer om metoden i den offisielle Windows-bloggen. Windows Image Boot innebærer at de komprimerte installasjonsfilene ikke pakkes ut til lagringsenheten, men kopieres over til en skjult partisjon i komprimert form.

Sømløst

Når brukeren åpner Utforsker vil stasjon C: tilsynelatende være full av filer som på hvilken som helst annen PC. I praksis er alt av systemfiler kun pekere til filer som ligger inni den komprimerte install.wim-filen. Dette vil være umerkbart for brukeren, ifølge Nehaus. Tilpasninger som brukeren måtte gjøre i operativsystemet blir lagret i egne WIM-filer, mens install.wim alltid vil være skrivebeskyttet.

En slik organisering skal også ha en annen stor fordel: Systemfilene blir usårbare inni install.wim-filen, og man kan gjenopprette maskinen til fabrikkstandard lynkjapt, både med og uten overskriving av brukerfiler.

Nehaus har lagt inn lenker til hvordan dette kan implementeres i denne artikkelen.

Les også: Ti skjulte Windows-tips