Pleier du å se bilder på TV over nettverket, kan dette programmet gjøre det langt smidigere.
Pleier du å se bilder på TV over nettverket, kan dette programmet gjøre det langt smidigere.Vis mer

Krymp bildene automatisk

Smart verktøy for deg som ser bilder på TV.

Selv om det fortsatt har sin sjarm å bla i papirbilder, er det mange som har gått over til å se de aller fleste av dem på telefonen, på PC-en eller på TV-en i stua; ofte via et mediesenter av en eller annen sort.

Test av mediespillere

Er du blant de som har lagret bildene på en annen PC i nettverket og viser dem på TV? I så fall har du sikkert opplevd at det kan gå litt tregt å bla i bildene hvis de ligger der i sin fulle og hele oppløsning. Det samme har du muligens opplevd om du har prøvd å laste dem opp til en bildefremkallingstjeneste - det tar fort noen timer å laste opp 50 bilder i full oppløsning hvis du sitter på en normal ADSL-linje, som de fleste av oss gjør.

Krympe bildene

Løsningen er selvsagt å krympe bildene. Skal du vise bilder på en TV med full HD-oppløsning trenger du ikke mer enn 1080 piksler høye bilder (med mindre du ønsker muligheten til å zoome, selvsagt), og har du tatt bilder med et normalt speilreflekskamera (med 3:2-aspekt på bildene) vil bredden bli 1620 piksler. Det blir en totaloppløsning på 1,75 megapiksler. Den opplevde kvaliteten på TV-en vil da bli den samme som om du viste bilder med 12 megapikslers oppløsning (så lenge du ikke komprimerer dem for hardt, selvsagt). Dog vil overføringshastigheten bli dramatisk forbedret, siden bildestørrelsen vil være omtrent 1/6 av det opprinnelige bildet.

På 10x13/15-papir holder det også lenge med to megapiksler. Faktisk spurte vi folk på gaten for et par år tilbake om å vurdere hvilket av bildene som var best der vi holdt opp en 10x15-utskrift fra et 10 megapiksel-bilde og fra det samme bildet nedskalert til 1Mp. 2 av 3 mente det siste var best.

Dropresize gjør jobben

Så til sakens kjerne - gratisprogrammet Dropresize kan krympe bilder for deg automatisk. Det er det for så vidt mange andre programmer som gjør også, men det som er unikt med Dropresize er at programmet kjører i bakgrunnen og overvåker mapper du definerer.

Dropresize kan overvåke kataloger på harddisken og krympe filer så fort de kopieres inn i katalogen.
Dropresize kan overvåke kataloger på harddisken og krympe filer så fort de kopieres inn i katalogen. Vis mer


Når du så kopierer et bilde til en av mappene programmet overvåker, blir det automatisk krympet til størrelsen du har definert for den aktuelle mappen. Det gjør at du f.eks. kan lage en "TV"-katalog, kopiere over bildene du har lyst til å se på TV og definere det slik at disse bildene automatisk krympes til 1080 pikslers høyde (da får du utnyttet så mye av TV-flaten som mulig både på portrett- og landskapsbilder).

Samleside:

Gratisprogrammer

Likeledes kan du lage en "Fremkalling"-katalog der du kopierer over bilder du skal fremkalle over nett, der du f.eks. kan si at den korteste siden skal være 1200 piksler, eller en "web"-katalog der bildene krympes til f.eks. 400 piksler i bredden slik at du etterpå kan laste dem opp for å bruke på bloggen din.

Dropresize er gratis, portabelt (altså - det kan kjøres direkte fra en minneplugg) og kun for Windows.

Les mer og last ned på http://www.dropresize.com/.