Kringkastingsavgift på bærbar PC?


Hei,

Hvordan vet jeg om min PC (inspiron 8600 fra Dell) har TV kort? Håper inderlig ikke den har det, fordi da må jeg betale kringkastingsavgift.

Dersom den har TV kort, fins det måter å bli kvitt det på? Fjerne, plombere? Hvor gjør man det, og hva vil det i så fall koste?

Hilsen Ann Kristin

Datadoktoren svarer

Hei Ann Kristin,

Det er riktig at PCer med TV-kort er avgiftspliktige i henhold til lisens, men bærbare har sjelden innebygde TV-kort, og det finnes hvertfall ikke på Inspiron 8600. Har du en ekstern tv-tuner til PCen er det jo enkelt nok å ikke bruke den. Generelt er det slik at hvis du ikke finner noe sted å putte inn tv-antenneledingen i PCen din skulle du være ganske så sikker på at du ikke har TV-kort.

Uansett kommer neppe NRK-mannen på døra og krever å se på din bærbare PC. Så betaling av kringkastingsavgift vil i disse tilfellene kun være en sak mellom deg selv og din samvittighet, og ikke noe å miste søvn over hvis du likevel ikke bruker kortet.

Du har noe som kalles TV-ut på maskinen din, men da må du bruke overgangskoblingen som fulgte med. Der finner du både S-video og koaks-kontakt. Denne gjør at du kan få signalet fra grafikkortet ditt ut på en TV, men det har ingenting med TV-kort å gjøre siden grafikkort ikke har mottaker for TV-signaler.

Hilsen
Datadoktoren

Les alle spørsmål og svar