Kravstor Windows XP

Microsoft har nå lansert betaversjon 2 av Windows XP, og gir deg muligheten til å skaffe deg din egen evalueringsversjon hvis du har gode kontakter i USA. Men hvis du vil bruke XP er det godt mulig at du bør oppgradere PCen din.

Windows XP beta 2 er grundig testet av ulike betatestere etter at det ble sluppet forrige mandag. De første tilbakemeldingene har kommet.

Undervurderte systemkrav?

Brukergrensesnittet "Luna" fra Windows XP
Brukergrensesnittet "Luna" fra Windows XP Vis mer
Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.

Ifølge Microsofts nettsider er systemkravene for Windows XP beta 2 satt til minimum 233 MHz prosessor, 64 MB minne og 1.5 GB ledig plass på harddisken. Har du en PC som ble kjøpt inn for tre-fire år siden klarer den nok disse kravene. Ser vi på hva som er anbefalt minimumskonfigurasjon for Windows XP, kan vi lese 300 MHz prosessor og 128 MB minne eller mer. Til sammenligning har Windows ME et minimumskrav på 150 MHz prosessor, 32 MB minne og 650 MB harddiskplass, men vi har også opplevd at ME nekter å bli installert hvis du ikke minst har en 200 MHz prosessor.

Som du ser er kravene skalert opp en del fra ME til XP, men i følge Supersite for Windows som har testet Windows XP beta 2 grundig, bør du minst ha en Pentium III 500 MHz og 256 MB minne for at flere av applikasjonene skal kunne brukes tilfredsstillende. Videre skriver de at hvis du skal kjøre Windows XP på et svakere system enn dette, blir du nødt til å skru av all den nye grafiske funksjonaliteten som er lagt inn i XP.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Her aner vi et minneslukende system som vil oppleves som svært tregt i bruk hvis du ikke har nok minne tilgjengelig. Satser du på en oppgradering til Windows XP basert på Microsofts anbefalte krav, kan det hende at du ender opp med en PC som bruker lang tid på å reagere når du forsøker å gjøre noe produktivt.

Hva slags systemer er utbredt?

Inntil i forrige uke var det vanlig med 64 MB minne i de rimeligste PC-modellene fra de store produsentene, som vi blant annet gir deg oversikt over i Ukens billigPC. Først da kom systemer med 128 MB minne til rundt 10.000,- kroner i handelen. De billigste modellene selger godt på grunn av sin lave pris og gode ytelse for pengene, og dermed kan vi regne med at svært mange norske PC-eiere har 64 MB eller mindre i hjemme-PCen sin.

For å gi et bilde av situasjonen kan vi se på en undersøkelse gjort av det amerikanske markedsundersøkelsesbyrået Metafacts. Ifølge dem har 58 prosent av stasjonære PCer og 60 prosent av bærbare PCer i USA 64 MB minne installert. Kun 21 prosent av stasjonære PCer og 19 prosent av bærbare PCer har installert 128 MB minne eller mer.

Lenge igjen

Er du en av de mange med 64 MB eller mindre minne i PCen bør du nok tenke deg om to ganger før du oppgraderer til Windows XP, eller benytte deg av de lave prisene som er på minnebrikke-markedet i dag. Prisen for 128 MB minne ligger på i overkant av 500,- kroner, og er uansett en av de beste oppgraderingene du kan gjøre for å bedre ytelsen på din PC.

Siden disse betraktningene er basert på tester av Windows XP i betaversjon 2, får vi håpe at Microsoft klarer å presse ned systemkravene litt før den endelige versjonen av Windows XP slippes. Vi kommer tilbake med en grundig test av Windows XP når den slippes, slik som vi gjorde da Windows ME kom.

Microsoft forventer å ha Windows XP leveringsklar i september 2001, men hvis du ikke kan vente til da kan du laste ned eller kjøpe en CD med en public preview-versjon. Vil du laste ned XP må du ut med $9.95, eller $19.95 for CD-utgaven. Tjenesten er kun åpen for bosatte i USA eller Kanada, men hvis du har bekjente der kan du sørge for å få den videresendt. Dessverre får du ikke muligheten til å slå kloa i XP før ”til sommeren”, som er det nærmeste tidspunktet Microsoft har annonsert.

(Kilder: ZDnet.com, Microsoft, Supersite for Windows.)