Krasjer PCen min snart?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Spørsmål:

Jeg har en 3 år gammel IBM PC med 12GB harddisk og 128MB internminne.

Den siste tiden har jeg hatt en del problem med oppstart. Maskinen låser seg, og må starte på nytt flere ganger. De siste dagene har det under oppstart dukka opp ei ny melding, nemlig at Windows ikke finne en oppstartfil/systemfil.
 
I tillegg er harddisken begynt å bråke veldig under oppstart, den durer og durer, nesten som en bil på tomgang.
 
Hva er problemet?
 
Har brukt ca halvparten av harddisken, så det er god plass fremdeles.
 
PS!
Har også kjørt Scandisk og det som fins av slike program på maskina, innbefatta diskfragmentering, noe jeg gjør jevnt og trutt.
 
Mvh
Bjørn

Datadoktoren svarer

Hei,
 
Bråker harddisken bare under oppstart? Er du sikker på at ulyden kommer fra harddisken? Hvis den gjør det, kan det kanskje bety at den er i ferd med å ta kvelden. Ulyder under oppstart kan skyldes andre ting, for eksempel en av viftene i systemet.
 
Hvis ulyden ikke stammer fra harddisken, bør du begynne feilsøking andre steder. Kjør for eksempel en oppdatert virussjekk. Operativsystemet kan ha blitt skadet, enten pga virus eller andre forhold, for eksempel systemfiler som er blitt feilaktig slettet eller overskrevet. Hvis dette er tilfellet, kan du prøve å reinstallere Windows.
 
Men det kan også hende at det er andre grunner til at PCen din er begynt å bli ustabil. for eksempel at prosessoren ikke får nok kjøling. Hvis prosessorkjøleren er utstyrt med en vifte, bør du sjekke at denne fungerer. Hvis ikke, kan problemene løses ved å anskaffe en ny kjøler og vifte (koster fra rundt 100 kroner).

Hilsen Datadoktoren

Les alle spørsmål og svar