Foto: Seagate
Foto: SeagateVis mer

Kraftig oppgradert Seagate HDD + SDD

Roterende disk og SSD i samme pakke - versjon 2

Mellomlagring er en løsning som brukes i utallige sammenhenger. Vi sørger alltid for at det vi trenger ofte har vi et lite lager av for hånden. Det blir for tungvindt å gå i butikken, grossisten eller til produsenten hver gang vi trenger en helt vanlig forbruksartikkel. Smør for eksempel...

Et anerkjent prinsipp er at veien til den nærmeste lagringen er raskere enn neste ledd, og det fortsetter i hele kjeden. Det er kortest vei til smørpakken på bordet, og lengst fra meieriet til kua.

Raskt over til datamaskiner: Av samme grunn sitter det et svært raskt hurtigminne (cache) mellom prosessorkjernen og arbeidsminnet (også kjent som RAM), operativsystemet bruker av arbeidsminnet til å mellomlagre ved skriving og lesing, og en vanlig roterende harddisk har også et lite bufferminne.

For å få topp ytelse er det klart best å erstatte den roterende harddisken med en SSD. Men i dag står valget mellom kapasitet og ytelse - skal du ha begge deler blir prisen for høy.

En løsning er å bruke SSD som hurtigbuffer, og det har Seagate allerede gjort med hell i sine Momentus XT 2,5-tommers harddisker. Vi har testet en av disse tidligere, du finner artikkelen her.

 Foto: Seagate
Foto: Seagate Vis mer


Hva er nok buffer?

De første utgavene av Seagate Momentus XT hadde lagringskapasitet på 250, 320 GB eller 500 GB mens SSD-kapasiteten var på beskjedne 4 GB. Dette var likevel nok til å gi en langt bedre ytelse enn en tilsvarende vanlig 7200 RPM harddisk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Momentus XP sin SSD brukes bare til å lagre data som leses fra harddisken. Skriveprosessen går for seg helt uberørt, det er først når dataene blir lest at de blir kopiert til SSD-bufferen i samme slengen. Dette gjøres ved å overvåke LBA-kommandoene som kommer fra PC-en og legge de mest brukte dataene og LBA-info i SSD.

Effekten av dette er at data som leses ofte blir liggende i SSD og levert lynraskt. Dette vil være operativsystem, programmer og også brukergenererte data som ellers leses ofte.

Da vi testet forrige utgave med 4 GB SSD plasserte den seg foran større vanlige harddisker med høyere rotasjonshastighet (WD Raptor), og under bruk opplevde vi at maskinen var tydelig kvikkere i responsen. Men en SSD var likevel vesentlig raskere.

8 GB SSD og 750GB

Den nye Momentus XT har 750 GB kapasitet på platene, som roterer med 7200 omdreininger. SSD-delen har blitt doblet til 8 GB og det brukes SLC type flash som både er raskere og kan overskrives flere ganger, sammenlignet med MLC flash som sitter i vanlige SSD.

Disken bruker 4KB sektorer, den forrige hadde 512B, og dette øker både tilgjengelig kapasitet og ytelsen.

I tillegg støtter den nå 6Gbps SATA som også gir noe gevinst.

Gratis oppgradering til neste år

Momentus XT støtter altså per i dag ikke skriving til SSD, men Seagate kommer med en oppgradering av firmwaren til neste år. Da vil også skriving til SSD bli støttet, noe som gir en betydelig hastighetsgevinst totalt.

Seagate Momentus XT 750 GB er i skrivende stund på vei ut i butikkene, prisen vil ligge i overkant av et par tusen kroner.

320GB og 500 GB versjonene er fremdeles i salg, men 250 og 320 GB utgavene er ikke lenger listet på Seagate sitt nettsted.