Kraftig grafikkort for gamle PCer

CeBIT: Grafikkort-produsenten Elsa har en god nyhet for eiere av eldre datamaskiner som vil oppgradere grafikkortet. De kommer nemlig med en PCI-utgave av Elsa Erazor X-kortet med GeForce-prosessor.

Har du en relativt gammel datamaskin uten AGP-kortplass, eller en nyere maskin med en AGP-grafikkbrikke integrert på hovedkortet, er dette en nyhet for deg. Kraftige grafikkort i PCI-utgave er generelt mangelvare, siden AGP har blitt den nye standarden.

Hittil har Voodoo 3 3000 PCI eller TNT2-kortet fra Asus vært de eneste alternativene for de som ønsker seg et kraftig PCI-kort. Nå kommer imidlertid Elsa med et kort basert på den aller kraftigste brikken akkurat nå, GeForce fra NVIDIA.

Elsa Erazor X PCI har 32 MB SDR RAM og 350MHz RAMDAC. I tillegg har kortet DVI-utgang for digitale skjermer. Det kommer på markedet i april, men prisen er ikke helt bestemt enda.

GeForce er den raskeste grafikkbrikken på markedet, med svært avansert 3D-arkitektur. Blant annet er GeForce den første brikken med maskinvarebasert støtte for Transform & Lighting, som avlaster maskinens hovedprosessor ved å la grafikkbrikken ta seg av geometriske beregninger. Vi har testet en rekke grafikkort basert på denne brikken, med både SDR- og DDR-minne, i vår fortløpende test.

PCI-utgaven av Elsa Erazor X kommer ikke til å tilby fullt så høye hastigheter som AGP i 4x-modus. Men det er uansett det beste alternativet for å gi nytt liv til eldre datamaskiner (hvis det er spill du er interessert i) uten å måtte bytte hovedkort. Du kan også lese mer om forskjellen mellom AGP og PCI her.