POPULÆR: Om du først ser etter, vil du oppdage mange med disse Koss Porta Pro-hodetelefonene i bybildet. Nå kan det bli færre.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
POPULÆR: Om du først ser etter, vil du oppdage mange med disse Koss Porta Pro-hodetelefonene i bybildet. Nå kan det bli færre. Foto: Ole Petter Baugerød StokkeVis mer

Koss Porta Pro forsvinner fra Elkjøp, Expert og Lefdal

Kjeden vil ikke selge Norges kanskje mest populære hodetelefon. Hvorfor?

En av Norges mest populære hodetelefoner gjennom mange år, Koss Porta Pro, var tidligere en selvskreven vare i elektrobutikkene. Men nå har Expert, Elkjøp og Lefdal sluttet å selge den.

Elkjøp og Lefdal, som har samme eiere, selger andre Koss-produkter, men ikke Porta Pro. Expert har tatt skrittet helt ut, og sluttet å selge samtlige Koss-produkter. Prisen har sunket betydelig de siste årene, men fortsatt får du livstidsgaranti med på kjøpet.

Les også: Koss oppdaterer Porta Pro – nå med Koss Touch Control

Vil ikke uttale seg

– Jeg kan ikke si noe konkret hvorfor vi velger å ta inn eller ut enkeltprodukter av sortimentet. Generelt er momenter som prispunkt og hvilke andre hodetelefoner vi velger å ta inn med på å avgjøre hvordan innkjøperne setter sammen varemiksen, sier kommunikasjonsrådgiver Line Oddekalv i Elkjøp til DinSide.

TAUS: Kommunikasjonsrådgiver i Elkjøp, Line Oddekalv, vil ikke ut med årsaken til at Koss Porta Pro har forsvunnet fra butikkene.  Foto: Elkjøp
TAUS: Kommunikasjonsrådgiver i Elkjøp, Line Oddekalv, vil ikke ut med årsaken til at Koss Porta Pro har forsvunnet fra butikkene. Foto: Elkjøp Vis mer


Med andre ord vil hun ikke ut med grunnen til at Elkjøp og Lefdal har fjernet Porta Pro fra butikkhyllene. Samtidig utelukker hun ikke at de kan komme tilbake.

Også Expert er svært forsiktige med hva de sier. Ettermarkedssjef Roger Tangen vil ikke engang fortelle DinSide om de selger Porta Pro eller ikke.

– Som du sikkert forstår er vi veldig forsiktige med å uttale oss om enkelt leverandører og våre strategier om ut- og innfasing av produkter, sier han til DinSide.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Men dere må da vel kunne si om dere selger produktet eller ikke?

– På rene salgsrelaterte spørsmål må jeg nesten henvise til kategori- og innkjøpsdirektør Pål Trudeng, svarer Tangen, før Trudeng kommer på banen:

– Vi har ingen Koss-produkter i vårt sortiment, men vi kan skaffe det på forespørsel. Bakgrunnen for dette er et kommersielt valg, er alt Trudeng vil si.

Slik fikk vi alltid nye Porta Pro-er etter de gikk i stykker – be om elektronisk kvittering!

Har du noen gang eid et par Koss Porta Pro?

(Avsluttet)
Ja, og bruker dem(59%) 3397
Ja, men bruker dem ikke(29%) 1645
Nei(12%) 719
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


"Ikke spør oss"

Ingen av elkjedene vil altså fortelle hvorfor et så populært produkt som Koss Porta Pro har forsvunnet fra hundrevis av norske butikker. Og vi blir ikke særlig mye klokere av å snakke med Koss sin importør, Tura Scandinavia.

– Kjedenes innstilling til dette må du spørre dem om. Dette er interne prosesser mellom oss og kunder, og det kommenterer vi ikke, forteller Jo Petter Kjeldset.

Han er produkt- og salgsansvarlig for Koss i hele Norden, men vil ikke si et pip om det som har skjedd mellom Koss og de store varehusene.

– Prisen på Porta Pro har de siste årene falt fra 700 kroner til under 300, og leveres med livstidsgaranti som bidrar til mange reklamasjonssaker i butikkene. Er det ikke lønnsomt å selge produktet deres lenger?

– Det må du spørre butikkene om, gjentar Kjeldset, som mener Porta Pro er Norges aller mest populære hodetelefon.

Gjør mellom 10.000 og 15.000 garantireparasjoner på Koss-produkter hvert år

SYNDEREN: Grunnen til at mange må bruke livstidsgarantien på Koss Porta Pro er den rette pluggen, mener importøren. Den vinklede skal være langt mer robust.  Foto: Koss
SYNDEREN: Grunnen til at mange må bruke livstidsgarantien på Koss Porta Pro er den rette pluggen, mener importøren. Den vinklede skal være langt mer robust. Foto: Koss Vis mer


Åpne om pluggproblemer

Uansett om det er grunnen eller ikke: Koss Porta Pro leveres altså med livstidsgaranti, og den er det mange som vet å bruke. DinSides erfaring er at produktet raskt kan få dårlig kontakt i pluggen, og dette er vi ikke alene om å mene: Kjeldset innrømmer gjerne at hodetelefonene har hatt sine problemer, som har ført til mange garantisaker.

En av årsakene skal være at pluggen i Porta Pro de siste årene ikke har vært vinklet, men helt rett. Dette skal ha skjedd fordi den første iPhone-modellen krevde det. Men etter press fra blant annet Tura Scandinavia skal nyproduserte Porta Pro-er, og den nye "Porta Pro 2.0", få vinklet plugg, samt mer kobber og kraftigere isolasjon. Kjeldset tror resultatet blir færre garantisaker.

Men spørsmålet er selvfølgelig hvor man skal kjøpe dem, nå som de største kjedene har sluttet salget.

– Mitt inntrykk er at unge mennesker kjøper mer og mer på nett. Men vi finnes fortsatt i veldig mange fysiske butikker, avslutter Kjeldset.

Musikk blir enda bedre med støydemping – vi anbefaler AKG K 495 NC!

Har du opplevd at Koss-produkter glimrer med sitt fravær i flere butikker? Del med deg under artikkelen!