Kortleser med innebygd harddisk

Denne boksen løser mange oppgaver for brukere av digitalkameraer, både i jobb og privat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Minnekort er en genial oppfinnelse, med stor kapasitet, enkel håndtering og etter hvert også lav pris. De finnes også i et utvalg formater, et resultat av manglende vilje til samarbeide mellom produsenter.

Vi brukere hadde egentlig klart oss utmerket med CompactFlash, som både er stort nok til å lagre enorme kapasiteter, og passe stort å håndtere. Dessuten er det langt mer solid enn alternativene. At et kort skal være lite og tynt har ingen praktisk funksjon, annet enn å tilfredsstille utvikleres trang til ”fremskritt” og til å binde kundene til sitt eget format.

Når det likevel er slik at vi har fem forskjellige formater å forholde oss til, så er det godt at det finnes smarte hoder som lager elegante løsninger. X-drive, også kalt VP-2030, fungerer som et felles hus for alle typer minnekort:

image: Kortleser med innebygd harddisk

SmartMedia, MultiMediaCard/ SecureDigital og Memory Stick får plass i spaltene til venstre, mens CompactFlash type I og II og IBM MicroDrive (samme format som CF type II) settes inn i plassen til høyre.

Når kortet er fullt

Det fine med minnekort er at de kan brukes om og om igjen, men det forutsetter at dataene har blitt overført til et annet medium, som regel til en stasjonær eller bærbar PC.

Men hva gjør du når du er ute i felten, minnekortet blir fullt og du ikke har tilgang til PC? Du kan gå gjennom bildene og slette de du sannsynligvis ikke vil bruke, hvis du er i siviliserte områder kan du kjøpe et nytt minnekort. Men trenger du ledig kapasitet der og da har du et problem.

Det er her det virkelg smarte med X-drive kommer inn i bildet:

Den lille boksen, på størrelse med et middels kamera, har nemlig en innebygd harddisk og er batteridrevet! Dermed er det bare å slå den på, sette i minnekortet og trykke på én knapp – så opprettes det en ny mappe til innholdet på kortet og alle data blir overført.

image: Kortleser med innebygd harddisk

Så er det bare å sette kortet tilbake i kameraet, formattere det og du er klar for nye motiver.

Overføring til PC

Når du er tilbake igjen, og har tilgang til PC, er det bare å koble opp X-drive til USB, og enten jobbe direkte med dataene på disken eller overføre til en annen disk.

Installasjon

Vi testet X-drive på Windows XP, og det er ikke nødvendig å installere drivere. Alle enhetene - kortspaltene og harddisken - dukker opp som flyttbare disker under Min datamaskin, og er klar til bruk få sekunder etter at enheten er plugget inn i USB-porten.

Det følger også med drivere til Windows 98SE, Windows Me og Windows 2000.

X-drive støttes også av MacOS 8.6 og senere, samt Linux basert på kernel 2.4 eller senere.

I bruk

Overføringen av et fullt 128 MB CompactFlash til harddisken i X-drive tok 3 minutter og 30 sekunder.

Videre fra harddisken i X-drive til PCen tok mappen med dataene 2 minutter og 47 sekunder.

Overføring direkte fra minnekort til PC tok praktisk talt like lang tid, vi klokket den inn på 2 minutter og 46 sekunder.

Vi hadde ikke tilgang på andre typer minnekort med samme kapasitet. Tidsbruket vil også kunne variere med forskjellige fabrikater av minnekort.

Batterikapasiteten skal etter sigende holde til å fylle disken fra minnekortene, men dette har vi ikke testet.

Vår mening

Dette er utvilsomt en svært praktisk sak, spesielt for de som er mye i felten og vil reise lett.
Også på kontoret er den svært praktisk, i miljøer hvor det brukes forskjellige typer kort. Med en X-drive koblet til for eksempel en felles-PC i nettverket, med fildeling til harddisken er det bare å sette i kortet og trykke på knappen. Så kan man enten jobbe med dataene direkte på harddisken eller hente disse til sin egen maskin.

Priser

X-drive selges både uten intern harddisk, for de som allerede har en egnet 2.5-tommers disk, og med 20 eller 30 GB harddisk ferdig montert.

Uten harddisk 1 380
Med 20 GB disk 2 860
Med 30 GB disk 3 390

Alle priser er veiledende inkl. mva

Norsk distributør er Optical Storage

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!