Dette bildet er tatt i Vigelandsparken med det digitale kameraet Olympus C-800 L. I utgangspunktet hadde det et stygt fargestikk som ble fjernet med "Instant fix" i PhotoDeluxe. Foto: Torvald Kvamme
Dette bildet er tatt i Vigelandsparken med det digitale kameraet Olympus C-800 L. I utgangspunktet hadde det et stygt fargestikk som ble fjernet med "Instant fix" i PhotoDeluxe. Foto: Torvald KvammeVis mer

Korrigere fargebalanse

Hvis du bruker et digitalt kamera, risikerer du ofte at bildet som dukker opp på skjermen ikke har de samme fargene som i virkeligheten. Her er noen enkle knep for å rette fargene.

Lys har i seg selv ingen farge, men lyset har forskjellige bølgelengder avhengig av opphavet. Dette påvirker lyset som reflekteres fra motivet, og gjør at fargene som treffer det digitale kameraet blir forskjellig. Det er for eksempel stor forskjell på motiver som er belyst med et stearinlys og et motiv som er belyst av en blå himmel. Hvilken type lys vi står overfor kan måles, og beskrives med Kelvin grader. Lav temperatur gir mer gult, høyere temperatur gir et mer blått.

Dette opplever vi ikke som noe problem til daglig fordi hjernen vår automatisk omstiller seg etter skiftende forhold. Et digitalt kamera derimot, registrerer lyset slik det virkelig er, og prøver å kompensere for forskjellene. Dette er ikke alltid like vellykket, og i mange tilfeller må du gjøre jobben selv.

Slik retter du automatisk

I PhotoDeluxe finner du kommandoen "Instant Fix" hvis du klikker på "Touch Up" Foto: Torvald Kvamme
I PhotoDeluxe finner du kommandoen "Instant Fix" hvis du klikker på "Touch Up" Foto: Torvald Kvamme Vis mer

De aller fleste bildeprogrammer har en kommando for å rette fargebalanse automatisk. I mange tilfeller fungerer dette fint, i andre tilfeller er det helt mislykket. Men det er alltid lurt å forsøke dette umiddelbart etter at du har åpnet bildet.

I PhotoDeluxe heter kommandoen Instant Fix, og den ligger plassert under skillearket Toruch Up (se figuren).

Slik retter du manuelt

Med valget "Variations" ser du konsekvensen av å tilføre mer av en farge umiddelbart. Foto: Torvald Kvamme
Med valget "Variations" ser du konsekvensen av å tilføre mer av en farge umiddelbart. Foto: Torvald Kvamme Vis mer

Å rette farger manuelt er betydelig vanskeligere, men ikke verre enn at du kan få det til med litt trening.

Artikkelen fortsetter under annonsen

For å bli kjent med mulighetene, anbefaler vi å bruke valget Fix colours som også ligger plassert under skillearket Touch Up. Der vil du finne valget Variations som lar deg tilføre basisfarger til hele bildet ditt.

Hvis bildet for eksempel trenger mer rødt for å bli riktig, vil du kunne se det lett med dette valget.

Hvis du etter hvert blir godt trent i å korrigere farger manuelt, kan du også forsøke valget Colour Balance på menyen Quality. For å se denne menyen, må du først trykke knappen Advanced.

Dette menyvalget lar deg hårfint kontrollere hvilke farger du vil legge til eller trekke fra.