Kopiér Blu-ray med VidCoder

Lag kopier av filmene dine, og plassér platene et trygt sted.

Alle som har en mediespiller i stua (eller i lomma) bør gjøre seg kjent med mulighetene for å gjøre DVD-plater om til videofiler. Det finnes en jungel av programmer som har til hensikt å hjelpe deg med slik "ripping", men ikke alle er gjør en god jobb. Vårt favorittprogram til formålet er utvilsomt Handbrake, som er raskt, lager kopier av god kvalitet, og endatil er gratis.

Nå er det imidlertid lenge siden Handbrake ble oppdatert, og det støtter for eksempel ikke Blu-ray-plater. Men siden programmet er basert på åpen kildekode er det fullt mulig for andre å bygge videre på programmet. Det er nettopp dette utviklerne av VidCoder har gjort, og dette programmet oppdateres jevnlig.

Siste versjon støtter dessuten Blu-ray, og da begynner det å bli spesielt interessant. Det er imidlertid ikke noen 100%-løsning ennå, siden de fleste Blu-ray-filmer er krypterte, og VidCoder ikke har innebygd støtte for å dekryptere filmene. Men slapp av, så lenge programmet AnyDVD HD kjører i bakgrunnen, fikses dekrypteringen på en blunk. AnyDVD HD kan installeres og brukes gratis i 21 dager.

Så her er en oppsummering av hva du trenger før du går videre:

1. PC med Windows XP eller nyere
2. Hvis du ikke har det allerede, Microsoft .net 4.0-rammeverket. Last ned gratis
3. AnyDVD HD. Last ned 21-dagers versjon.
4. VidCoder. Last ned gratis.

Slik gjør du det

Grensesnittet er nok enklere enn det er elegant, men det fungerer:

Kopiér Blu-ray med VidCoder


Først velger du kilde du vil kopiere fra. Det kan både være plater (DVD/Blu-ray) eller videofiler av ymse formater:

Kopiér Blu-ray med VidCoder


I vårt eksempel velger vi Blu-ray-stasjonen, som inneholder filmen "I am legend". Etter noen sekunders kverning, vil VidCoder automatisk velge riktig videospor og sette de fleste parametrene automatisk:

Kopiér Blu-ray med VidCoder


Legg merke til at filen får etternavn .mp4. Disse filene kan uten videre avspilles med Windows Media Player i Windows 7, for eksempel, og de fleste nyere mediespillere for lomme- og stuebruk.

Hadde dette vært en DVD-film, hadde vi kunnet velge undertekster. Blu-ray-ripperen støtter imidlertid ikke dette ennå, dessverre.

Nå kan vi egentlig bare trykke på Add to Que, og deretter Encode, og resten ville gått av seg selv:

Kopiér Blu-ray med VidCoder


Hvis du har en nyere PC med firekjernet prosessor, vil det normalt ta 2-3 timer å rippe en totimers Blu-ray-spillefilm. Oppløsningen blir den samme som originalen, det vil si 1920 x 1080 piksler i de aller fleste tilfellene.

Og kvaliteten blir ikke langt fra originalen:

Kopiér Blu-ray med VidCoder


Mer avansert bruk

Hvis du ønsker å skreddersy resultatet finner du massevis av parametre du kan leke deg med ved å trykke på Settings-knappen.

Du kan for eksempel velge mellom MP4 og MKV-konteiner. Mange sverger til MKV, som blant annet støtter flere lydspor og undertekster:

Kopiér Blu-ray med VidCoder


Du kan også redusere oppløsning og sette en maksstørrelse på videofilen. Vi har for eksempel valgt 4500 MB som størrelse, og redusert oppløsningen fra 1920 x 1080 til 1280 x 720 piksler. Det gir i de aller fleste tilfellene utmerket kvalitet.

Kopiér Blu-ray med VidCoder


Skal du se filmene på TV-er som er 46 tommer eller større, kan det være smart å beholde originaloppløsningen og sette opp filstørrelsen noe. Her må du bare prøve deg fram.

For DVD-filmer vil en størrelse på rundt 1,5-2,0 GB gi en kvalitet som er vanskelig å skille fra originalen på en 42-tommer i normal titteavstand.

Her finner du flere Slik gjør du det-artikler


Har du tips til temaer vi kan ta opp i Slik gjør du det-spalten? Send oss en epost!