Konvertering, kompresjon og fleroppgavekjøring

Oppgavene blir tyngre og tyngre, og når klimaks under konvertering av video, kompresjon av filer og kombinasjon av disse.

I redaksjonen benytter vi fra tid til annen et harddiskbasert videokamera. Videofilene er i MPEG2-format og må konverteres til et mer web-vennlig format før de kan publiseres for våre lesere.

I Vista finnes verktøyet Windows Movie Maker, som kan konvertere MPEG2-filer til Windows Media Video.

Vi fant frem ti klipp, totalt 15 minutter med MPEG2-video, og med standardinnstillingene i Windows Movie Maker ble Box 2022 virkelig satt på prøve. Kåre derimot, så ut til å sprinte gjennom oppgaven uten å bli svett på pannen:

Konvertering, kompresjon og fleroppgavekjøring


Kåres Intel dobbelkjerneprosessor er langt bedre skodd for denne oppgaven enn den billige Sempron-prosessoren. Til denne typen oppgaver får Box 2022 nærmest strykkarakter.

ZIP-kompresjon

603 MB med MPEG2-filer skal pakkes til ZIP ved hjelp av den integrerte ZIP-pakkeren i Vista. Tilfellet er noe søkt, men formålet var som kjent ikke plassbesparelse men å sammenligne ytelse. Nok en gang viste Kåre seg å være totalt overlegen:

Konvertering, kompresjon og fleroppgavekjøring


Fleroppgavekjøring

For å sette maskinene på en ordentlig tøff prøve satte vi i gang Windows Movie Maker på ny. Samtidig plukket vi ut 114 MB med MPEG2-filer som ble sendt til en komprimert ZIP-mappe i Windows Utforsker. Pakkeprosessen gav oss følgende resultater:

Konvertering, kompresjon og fleroppgavekjøring


Kåre gjorde jobben altså tre ganger raskere. Dessuten ble fordelen med to prosessorkjerner tydelig. For mens forventet gjenstående tid i Windows Movie Maker på Box 2022 spratt opp fra 29 til 39 minutter, holdt det seg stabilt på 9 minutter på Kåre. Det kalles enkelt og greit for knockout.

Grafikkytelse og oppsummering: PCMark05