Konvertere bilder fra JPEG til TIFF?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hei,

Holder på med å bygge opp et digitalt fotoarkiv av gamle slektsbilder. Disse blir lagret i JPEG. En del av dem må restaureres. Problemet er at hver gang et bilde fikses på og lagres med et fotoredigeringsprogram, mister det data. Kom over en artikkel i ”Slekt og Data” der det stod at dette kan unngås ved å konvertere JPEG-ffla til TIFF-fil før den bearbeides i en bilde-editor. Går ut fra at den deretter kan gjøres om til JPEG-fil igjen. Dette høres flott ut, men jeg finner ikke ut hvordan jeg gjør JPEG til TIFF – takknemlig for svar!

Mvh

Karstein

Datadoktoren svarer

Hei

Du er inne på noe, men det fungerer ikke slik du beskriver det. Når du åpner en JPEG-fil bygges bildet opp ut fra de lagrede data og JPEG-algoritmen. Du mister ingen ting under denne prosessen.

Det er når du lagrer bildet i JPEG-format at noen detaljer i bildet fjernes, hvor mye er avhengig av hvor hard komprimering du velger.

Når du åpner et JPEG-bilde i et bilderedigeringsprogram mister du derfor ingen ting. Det er først ved gjentatt endring/justering og lagring at stadig mer data forsvinner.

Velger du lite komprimering (større filer) på bilder som er skannet fra gamle fotografier taper du i praksis så lite at det bare vil være merkbart i helt spesielle tilfeller.

Bruk av TIFF-formatet er bare påkrevet ved høyoppløselige originaler som skal bearbeides i flere ledd og så trykkes i høykvalitets trykksaker. Og da opererer man ikke med JPEG under noen ledd i prosessen, men bruker bare komprimeringsalgoritmer som ikke fjerner data.

Hilsen Datadoktoren

Les alle spørsmål og svar

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!