Kontroll på surfetid

Kan jeg kontrollere når ungene skal sperres ute fra Internett, uten å fjerne min egen tilgang?


Jeg har window xp med trådløst nettverk.
Hvordan kan jeg enklest stenge barna ute f. eks klokken ni hver kveld. Vi har fire bærbare pc i nettverket. Jeg vill fortsatt ha tilgang. Håper dette kan løses.

Hilsen uerfaren surfer.

Datadoktoren svarer

Hei!

Det med barn og fri tilgang til nett er nok noe som kan bekymre enhver oppegående forelder - og grunnene til dette kan være mange. Det er også derfor dette blir tatt opp med ujevne mellomrom - uten at vi går for mye inn på de moralske aspektene (maskiner er enklere enn mennesker). Når det gjelder akkurat dette med tidsbestemt avbrudd kan du i de fleste moderne rutere sette ”trafikkregler” for hvilke maskiner (IP-adresser) som skal få lov og ikke lov til å gå på Internett.

Hvis klussing med ruteren ikke er noe for deg kan du også sette dette med programvare på hver enkelt datamaskin. Vista har for eksempel dette innebygd, og vi har lagd en fin guide om det her.

Med eldre versjoner av Windows har ikke dette innebygd, men her finnes det en mengde programmer som kan installeres. Googling på for eksempel ”parental control” vil gi deg en god bunke å velge mellom (både for filtrering av sider og tidsbestemt surfing), men merk at de aller fleste koster noen kroner etter en prøveperiode.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne guiden om barn og nett kan også være av interesse.

Hilsen Datadoktoren

Les alle spørsmål og svar