Konstruksjon

Å si at Sony Alpha ikke ligner på Konica Minolta Dynax 5D ville være å lyve.


Som nevnt minner konstruksjonen veldig om Konica Minolta Dynax 5D med et par millimeter større hus i alle retninger, selv om vekten så vidt er litt mindre - muligens på grunn av batteriet. Skjermen er 2,5" stor og viser 230.000 piksler (dobbelt så mange som 5D), og kameraet har mistet to knapper: De to knappene på toppen til seriefotografi og selvutløser har blitt smeltet sammen til én, og Fn-knappen på baksiden av huset er borte. Sony-kameraet kjennes også litt rundere ut i kantene enn 5D, men ellers er det svært mye som er likt "forgjengeren". Lyden fra speilet som vendes gir også et solid inntrykk, og lyden er markant høyere enn hva den er både for Nikon D50 og Canon 350D.

Konstruksjon


Kamerahuset er i plast, og selve grepet er dekket med gummi. Bukten på forsiden av grepet bør passe fint til de aller fleste langfingre, og dybden på grepet gjør også at kameraet sitter godt fast i hånda. På baksiden har kameraet en grop til høyre tommelfinger som også er ergonomisk utformet. Noen vil imidlertid ikke være helt komfortable med at utløserknappen er plassert såpass langt bak på grepet som den er - et hjul er nemlig plassert foran (se bilde).

Konstruksjon


Kameraet har to modushjul. På høyre side av blitsen finnes et hjul som bestemmer hva slags opptaksprogram som brukes; det være seg grønn auto, P, S, A, M og seks ulike motivtyper - portrett, landskap, makro, sport, solnedgang og nattbilde. I automodus tilbakestilles alltid hvitbalanse, ISO-verdi etc. når du slår av kameraet, mens P-modusen beholder dine forrige innstillinger - perfekt når andre med mindre peiling skal låne kameraet, med andre ord.

Konstruksjon


Det venstre hjulet brukes for å stille inn ISO, hvitbalanse, fokustype, lysmåling, blits, bildestil og optimalisering av dynamisk omfang. Et klikk på knappen i midten av hjulet åpner denne menyen, og de ulike menyene kan da skiftes mellom ved å vri på hjulet. Alpha-kameraet har, i likhet med Canon, bare ett hjul som brukes til å stille f.eks. lukkertid, blenderåpning, eksponeringskompensasjon e.l., mens Nikon D80 har to. Dermed blir du nødt til å bruke modushjulet for å bytte mellom f.eks. lukker og blender. Ved manuell modus, holder du eksponeringskompensasjonsknappen inne for å styre blender eller lukker, avhnengig av hva du har spesifisert i menyen.

"Manuell" blits

Blitsen er du helt herre over selv. Trenger du blits er du selv nødt til å flippe den opp - tar du bilde mens den er nede, antar kameraet at du ikke vil ha blits på bildet du tar; i motsetning til f.eks. Nikon, der blitsen spretter opp dersom lysmåleren mener at den bør brukes og du manuelt er nødt til å tvinge den vekk. Vi liker Sonys løsning bedre, selv om det beste selvsagt hadde vært en konfigurasjonsinnstilling i menyen. Hos A100 brukes blitsen også som hjelpelampe til autofokusen når det er dårlig lystilgang med korte, svake lysglimt. Blitsen er plassert ca 6cm over toppen av objektivet og da ca 9cm over midten og har et ledetall på 12.

Konstruksjon


Konstruksjon


LCD-skjermen er også en av kameraets bedre egenskaper. Med høy oppløsning og stor tekst gir den all informasjon om innstillingene, og bildet dreies automatisk 90 grader når du setter kameraet på høykant. I tillegg kan du velge mellom to modi der den ene har ekstra stor og lesbar skrift, på bekostning av noe av informasjonen. Displayet viser også hvor mange bilder det er plass til på minnekortet med valgt oppløsning og kvalitet. Skjermen har også et anti-refleksbelegg på utsiden, men dette er svært ømfintlig i forhold til fett og fukt, som synes godt dersom du har lagt et klamt kinn inntil LCD-skjermen. Noe vi imidlertid setter pris på, er at en sensor merker når du holder øyet inntil øyemuslingen, slik at skjermen slukker.

Øyeaktivert autofokus

Sensoren ved øyemuslingen kan også brukes til øyestartet autofokus. Det vil si at autofokuseringen starter så snart du legger øyet inntil, som som regel vil gjøre deg i stand til å ta bildet raskere. En liten ulempe er selvsagt at hvis du har kameraet hengende rundt halsen, så vil kameraet fokusere i tide og utide. Denne funksjonen kan du slå av i menyen. Søkeren har forstørrelse på 0,83 - litt bedre enn 0,80 på 400D, men et stykke unna 0,94 hos Nikon D80, og søkeren dekker 95% av bildeflaten. I søkeren ser du også, foruten blender- og lukkertid, eksponeringskompensasjonen, antall bilder det er plass til i bufferet og i hvilken grad du skjelver; en måler fra 1-5 som det er om å gjøre å ha så lavt som mulig. Denne virker imidlertid ikke å ta høyde for hverken brennvidde eller lukkertid.

Tar vi en titt på knappene, finner vi fire av dem på venstre side av skjermen - meny, display, sletting av bilde og bildevisning. Når du ser på bilder, kan du bruke eksponeringskompensasjonsknappen og eksponeringslåsen (øverst til høyre) for å zoome inn og ut, samt piltastene for å navigere. Du kan også velge å se hele bildet og styre en ramme for å velge hva du vil forstørre opp.

Konstruksjon


Egen eksponeringskompensasjon til blits

Knappen for eksponeringskompensasjon holdes inne mens hjulet foran utløserknappen regulerer hvor mye du vil kompensere. Via blitsmenyen (venstre modushjul) kan du også sette en egen eksponeringskompensasjon for bilder tatt med blits, og for vår del synes vi det har vært greit å ha denne på +0,3EV på de fleste av bildene vi har tatt innendørs, da kameraet har en tendens til å underksponere litt. Eksponeringslåsen (spesielt brukt ved punktmålemodus for å låse eksponeringen før du komponerer bildet) kan du selv velge hvordan skal fungere - enten at du holder den nede mens du vil holde låsen, eller kan trykke en gang for å slå den på og en gang til hvis du vil slå den av igjen.

Det finnes også en egen bryter for å slå av og på Super Steady Shot (bildestabilisatoren). Denne ser ikke ut til å påvirke lukkertiden som velges av kameraet, men erfaring fra andre bildestabilisatorerer med CCD-shift viser at det kan være fordelaktig å slå den av dersom kameraet allikevel står på stativ. Det ble imidlertid avvist av Sonys representant da vi var til stede ved lanseringen av kameraet tidligere i sommer. Det som imidlertid er sikkert, er at blitssynkroniseringen, som ellers er på 1/160s, reduseres til 1/125s dersom du har super steady shot aktivert.

Konstruksjon


Batteriet, et Lithium-Ion med 750 bilders kapasitet, ligger skjult på undersiden av kameraet, og den låsemekanismen hindrer uheldig åpning av batterirommet. På høyre side finner vi et rom for CompactFlash-kort - nesten litt overraskende, siden nesten alt av Sony-produkter bruker MemoryStick. Det følger dog med en overgang fra MS til CF som kan brukes dersom du sitter på noen minnestikker fra før. I det samme rommet finner vi en plugg som fungerer som kombinert video ut og USB-port.

Du kan også koble til strøm på venstre side, som kan brukes til å lade batteriet mens det står i kameraet. Til slutt finner vi inngang for fjernkontroll rett under piltastene på baksiden. Stativfestet er plassert langs midten av objektivet og er av metall, men det er bare ett hull.

Funksjoner og ytelse >>