Konklusjon

Noe for en hver smak.

Alle produktfoto: Per Ervland

Vi presiserer, og igjen med fet skrift: dette er alle gode kameraer.

Muligens bryr du seg ikke så mye om brukervennlighet, men prioriterer ytelsen, eller kanskje du ofte er ute i hardt vær og trenger et kamera med robust konstruksjon? Hvert kameras styrker og svakheter er beskrevet under, slik at du selv kan gjøre deg opp en mening om hva som passer best for deg.

Husk også at det vil være elementer vi ikke kan trille en «universal» terning for - hvor godt kameraet føles i din hånd er det bare du som kan vurdere, kanskje sitter du på en liten samling av gamle objektiver du kan bruke, eller kanskje har du venner som du kan byttelåne objektiver med. Det er mange kritierer du må legge til grunn når du går for et speilreflekskamera, som også går utenfor kriteriene vi har lagt vekt på.

Når det er sagt, vil vi spesielt trekke frem to kameraer:

Konklusjon


Best i test: Canon EOS 450D

For andre året på rad er det Canon som trekker det lengste strået; denne gangen med EOS 450D. Canon har oppgradert den forrige modellen (400D) på flere punkter, både med bildestabilisert kit-objektiv, høyere oppløsning, større søker og skjerm med mer.

Kameraet fra Canon tar knallgode bilder i de fleste forhold, og spesielt på høye følsomheter er det ingen av de andre som gir så gode bilder som EOS 450D, der også bilder tatt med ISO 1600 er fullt brukbare. Den innebygde blitsen er også den best balanserte på våre testbilder, der ansikter bevarer fargen godt og bakgrunnen fortsatt er godt synlig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Canon EOS 450D
Canon EOS 450D Vis mer


450D er også svært raskt i bruk - det har den raskeste autofokusen og klokket også inn flest seriebilder; både etter 3 og etter 10 sekunder. Kameraet er også brukervennlig og lett å bli kjent med, det har funksjoner nok til å tilfredsstille de fleste, stor og klar skjerm og tilgjengelighet og utforming av knapper er også blant de beste i denne gruppen. I det hele tatt har vi veldig lite å trekke for på EOS 450D.

Du bør dog vurdere om grepet er godt nok for dine hender - det er ikke alle som er komfortable med det relativt smale grepet, så vi råder deg til å prøve kameraet i butikk før du kjøper (dette gjelder for så vidt uansett hvilket kamera du vurderer å kjøpe). I tillegg må du ut med nesten en tusenlapp over tre av de andre kameraene i denne testen.

Vi testet også EOS 450D tidligere i år. Den testen finner du her: Canon EOS 450D

Artikkelen fortsetter

Testresultat

EOS 450D 18-55 IS

Svært god bildekvalitet, bildestabilisator på kit-objektiv, hurtig autofokus, hurtig seriefoto, brukervennlig, har fått savnede funksjoner

Grepet passer ikke alle, noe høy pris

Se alle våre tester


Konklusjon


Mest for pengene: Nikon D60

Hvis du har et litt strammere budsjett og heller vil bruke 4.000 kroner enn 5.000 kroner på et speilreflekskamera, synes vi Nikon D60 er kameraet som gir mest for pengene. Nikon har laget et kamera som er meget brukervennlig, der mange av menyvalgene er illustrert på skjermen, som en blender som åpner og lukker seg når endrer blenderverdien. Du får også hjelp til å velge riktig hvitbalanse med eksempelbilder som viser hvordan de ulike lampene ser ut, eller riktig ISO-verdi som viser eksempelmotiver. Og - som om ikke det var nok, får du med et 2,5-timers kurs på kjøpet, som Nikon arrangerer ved jevne mellomrom.

Kameraet leverer også kanonbilder, og vi har gitt samme bildekarakter som for EOS 450D. Selv om kameraet ikke når helt opp til 450D på nattbildene tatt med høy ISO, er Nikon det kameraet som er mest pålitelig med tanke på eksponering og gjør svært sjelden feil. Kameraet er også raskt i bruk - litt tregere enn Canon på seriefoto og blitsladning, men klokker inn som nummer to på ytelsestesten.

Nikon D60
Nikon D60 Vis mer


Vi savner raskere tilgang til enkelte innstillinger enn å gå veien om skjermmenyen og synes grepet er det minst komfortable av disse kamerane. D60 ville for eksempel hatt godt av et ruglete felt til høyre tommel når du holder kameraet; spesielt når grepet er såpass tynt. Det skal også nevnes at D60 mangler fokusmotor, som gjør at du må bruke objektiver med fokusmotor (AF-S) for å få autofokus. Disse blir det stadig flere av, men fortsatt mangler det for eksempel en lyssterk 50mm f/1,8 med fokusmotor, som mange kjøper som sitt første ekstraobjektiv. Menyene er også godt forklart med hjelpeknapp til hvert menyvalg, men menyen er ikke tilgjengelig på norsk.

Vi har dessverre ikke gjort en separat test av Nikon D60.

Artikkelen fortsetter

Testresultat

Nikon D60 18-55mm VR

Svært god bildekvalitet, god lysmåler, god brukervennlighet for nybegynnere

Få knapper, mangler fokusmotor

Se alle våre tester


Konklusjon


Olympus E-520

Olympus’ FourThirds-system, som alle deres speilreflekskameraer er basert på, har litt mindre bildebrikke enn de andre i denne gruppen, som gjør at objektiver også kan lages betydelig mindre. Derfor er systemet også mer reisevennlig, selv om kamerahuset i seg selv ikke er noe mindre enn de andre i denne gruppen - er du ute etter noe mer kompakt, har kameraet også en lillebror i E-420.

E-520 er et avansert kamera, og det har også et rikt utvalg av knapper og snarveier, et briljant menysystem som lar deg gjøre innstillingsendringer raskere enn noe annet kamera i denne gruppen, og en konstruksjon som føles meget god kvalitetsmessig. Grepet er også blant de beste i denne gruppen, men et lite trekk gis for søkeren, som er den minste av de fem.

Ytelsen har vi lite å utsette på denne gangen - E-520 er blant de kjappeste med tanke på seriefotografi, det har testens nest beste batterilevetid, og autofokusen har blitt raskere enn den var på forgjengeren, E-510; vel å merke når du slår av hjelpelys fra blitsen, ironisk nok. I mørket er den dog ikke like rask som de andre, og den eneste som hadde problemer med å finne fokus på nattesten på parkeringsplassen.

Olympus-kameraet gir jevnt over gode bilder, men har litt problemer med detaljnivået i høylysene, støy på høye ISO-verdier og litt dårlig spredning på den innebygde blitsen. Det medfølgende kit-objektivet holder imidlertid høy optisk kvalitet.

E-520 ble duelltestet mot Sony Alpha A350 her: Outsidernes duell

Artikkelen fortsetter

Testresultat

Olympus E-520 14-42mm

Svært praktisk i bruk, kompakt, godt kit-objektiv, bildestabilisator

Støy på høy ISO, utbrente høylys, liten søker

Se alle våre tester


Konklusjon


Pentax K200D

Wow, vi er imponerte over Pentax i denne runden, som gir oss et kamera til drøye 4.000 kroner som er tettet mot regn og støv, noe ingen andre kameraer i denne prisklassen kan skilte med. I tillegg er søkeren den største av de fem kameraene og grepet det soleklart mest komfortable i våre hender. Objektivet er byggmessig det beste, og det er også det eneste objektivet som viser fokusavstanden. Derfor scorer også Pentax den høyeste delkarakteren i denne testen, under konstruksjon.

Dog er det småplukk her og der som trekker ned helhetsinntrykket - lysmåleren er ikke alltid til å stole på, spesielt i motlyssituasjoner, brukervennligheten kunne ha vært bedre og snarveiene flere, og kameraet er det tregeste på seriefotografi. I tillegg går det merkbart tregere å bla i bilder - 10 bilder gikk på 4,5 sekunder kontra 1,5-2 sekunder hos de fire andre. På den positive siden har kameraet rask autofokus og den raskeste blitsladingen av disse fem. K200D har også noen småfinesser, som ISO-prioritetmodus og valgfrihet med tanke på hvilke funksjoner som skal "huskes" når du slår av og på kameraet.

Hvis svakhetene er ting du er villig til å se mellom fingrene på, og du heller prioriterer et solid kamerahus, er kameraet fra Pentax et ypperlig kjøp. Det skal også nevnes at Pentax K200D er det eneste kameraet blant de testede som bruker AA-batterier, og det følger ikke med batterilader. Fordelen er imidlertid at du får kjøpt nye batterier praktisk talt hvor enn du måtte befinne deg i verden, men sørg for å kjøpe Lithium- eller NiMH-batterier, siden vanlig alkaliske batterier kun holder til 80 bilder ved 50% bruk av blits.

Vi har dessverre ikke gjort en separat test av Pentax K200D.

Artikkelen fortsetter

Testresultat

Pentax K200D 18-55mm

Fantastisk konstruksjon - værtett og stor søker, AA-batterier, bildestabilisator, god bildekvalitet...

...men enkelte eksponeringsproblemer, litt tregt her og der

Se alle våre tester


Konklusjon


Sony Alpha A350

Unikt for A350 er en flippbar skjerm, som blant annet gjør at du lettere kan ta bilder av barn i riktig høyde uten å sette deg på knærne. I tillegg er Sony-kameraet det eneste av disse kameraet som virkelig har nytte av en live view-funksjon - autofokusen er nemlig et lysår foran de andre kameraene med live view, så for deg som setter pris på å bruke skjermen når du komponerer bildet, er dette praktisk talt det eneste kameraet pr i dag der dette er virkelig godt implementert.

Vi liker også kamerahuset generelt - et godt utvalg av knapper og snarveier kompletterer et solid inntrykk, og objektivet strekker seg litt lengre enn de andre, med 70mm i teleenden kontra 55mm. Kameraet har også den beste batterilevetiden med 730 bilder på én ladning.

Minuspoeng får kameraet blant annet for å ha mer støy på ISO 800 og 1600 enn de andre, og det er også det tregeste kameraet både på seriefoto og med tanke på blitsladning. I tillegg er kameraet det dyreste i denne testen, og har en typisk nettpris på oppunder 6.000 kroner. Interessant er det at kameraet har en nesten identisk "lillebror" i A300 med 10 megapiksler i stedet for 14, men dertil raskere seriefoto. Dette kameraet har vi beklageligvis ikke testet i denne runden.

PS! Vi legger til at Sony kjøpte opp Konica Minoltas kameradivisjon for et par år siden, og derfor er også kameraene deres kompatible med de fleste tidligere Minolta-objektiver. Den komplette listen finner du hos Sony.

A350 ble duelltestet mot Olympus E-520 her: Outsidernes duell

Testresultat

Sony A350 kit

Lynrask fokus i live view, flippskjerm, god batterilevetid, bildestabilisator

Støy ved høy ISO, noe tregt

Se alle våre tester