Komplett musikkstudio på PCen

Nå kan du med enkle virkemidler bygge om PCen til et komplett digitalt musikkstudio. En rekke produsenter lanserer nå komplette pakker for dette, og her er en oversikt over hvordan det virker. Vi vil også teste en rekke av løsningene.

Komplett musikkstudio på PCen

  1. Hva er et PC-basert hjemmestudio?

Å bruke PCen som lyd- og musikkverktøy er ikke noe nytt. Helt siden midten av 80-årene har dette vært mulig. Likevel har det skjedd mer på denne fronten enn på de fleste andre bruksområder den siste tiden. Tidligere måtte du ha en mengde keyboards, lydmoduler, miksere og effektenheter for å kunne lage et komplett lydbilde. I dag er maskinvaren så kraftig at du kan klare deg med langt mindre utstyr. Dessuten er prisnivået også blitt dramatisk lavere.

Brukergruppen har også utvidet seg kraftig, og mange jobber i dag med musikalsk lyd på kreative måter selv om de ikke spiller noe instrument selv. Dette kan være alt fra aerobic-treneren som setter sammen egne musikkprogrammer til multimedia- og webdesignere. Vi opplever at grensen mellom musiker, komponist, lyddesigner og produsent er blitt ganske så utflytende i stadig flere sammenhenger.

Kompakt og kraftig

I dag kan du velge mellom flere løsninger som har mange felles trekk i oppbygningen. Maskinvaren består som regel av to enheter:

Lydkort og inn/ut-modul.

Selve lydkortet har mye til felles med vanlige lydkort, men har flere og bedre ressurser og større fleksibilitet. Der hvor et vanlig lydkort har faste lyder etter General MIDI-standarden, har et hjemmestudio som oftest større utvalg av alternative lyder, muligheten til å redigere parametrene på lydene (for eksempel styring av bass og diskant på hver enkelt lyd), muligheter for å lage egne lyder basert på samples (wav-filer) og kanskje til og med en ekstra synth på toppen av det hele.

Effekter er også en viktig del av løsningen. Musikk uten noen form for klang er i beste fall en spesialeffekt, og muligheten for å plassere lydkildene i et virtuelt rom er svært vesentlig for helheten. Dagens hjemmestudio har gjerne en kraftig effektenhet med mulighet for å endre en rekke parametre på de forskjellige effektene. Det optimale er at det er flere effekter tilgjengelig, som kan brukes i forskjellig grad på separate elementer i lydbildet. F.eks. vil et trommesett låte mye bedre hvis det ikke er like mye romklang på basstrommen som på skarptrommen.

Inn/ut-modulen er en boks som plasseres i en ledig brønn i fronten på PCen. Den har samme bredde/høyde som en CD-ROM, og bør plassere under denne. Grunnen til det, er at ledninger som henger ned ikke skal komme i veien for CD-skuffen.

Kontaktene på inn/utmodulen er ikke de samme som sitter bak på lydkortet, de kommer i tillegg. Poenget er at de faste tilkoblingene sitter bak på PCen, mens de som stadig kobles til og fra sitter i front på inn/utmodulen. Et Typisk oppsett er at utgangene til forsterker og høyttalere sitter bak på lydkortet, sammen med inngangene som kan kobles til en eventuell mikser. I fronten sitter vanligvis digitale innganger for kopiering til/fra DAT/minidisk, MIDI-kontakter for keyboardet, mikrofoninnganger, linjeinnganger og utgang til hodetelefoner.

Enheter på testbenken

I denne omgang har vi vurdert disse enhetene, og vi vil publisere utførlige tester og omtaler i dagene som kommer:

Creative SoundBlaster Live! Platinum
Denne løsningen bruker det samme kortet som heter Player 1024. Forskjellen er at det i Platinumutgaven følger det med en inn/ut-modul med analoge innganger for linje og mikrofon, både optiske og koaksiale digitale inn/utganger, hodetelefonutgang med volum, MIDI-kontakter og en helt annen samling programvare.

Creatives nettsted

Veil pris ca 2 350 (inkl mva)

EMU APS (Audio Production Studio)
Denne løsningen bruker den samme lydprosessoren som SoundBlaster Live! men der ender likheten. Selve kortet er helt annerledes, med kontakter for jackplugger i full størrelse, og MIDI-kontakten på egen brakett. Inn/ut-modulen er også annerledes, med bare koaksiale digitale inn/utganger og to separate valgbare linje/mikrofoninnganger med individuell volumkontroll. Programvaren skiller seg også ut, spesielt når det gjelder oppsett av effekter og valg av lyder

EMU APS

Veil pris ca 6 990 (inkl mva)

Terratec EWS64XXL
Dette er et tysk produkt som har mange spennende finesser. Selve kortet, som er testens eneste ISA-type, har en egen SIMM-plass for sample-minne, som kan være på opptil 64 MB. Det er også en ekstra synth i maskinvare som er lisensiert fra Waldorf, i tillegg til den sample-baserte synthen. Dette er en microWave, som også finnes i rack-utgave til flere tusen kroner, og er et svært populært verktøy i rendyrket synthbasert musikk. Inn/utmodulen har dobbelt sett med MIDI-kontakter , dobbelt sett med koaksiale digitale utganger, og både koaksial og optisk digital inngang. Den eneste analoge tilkoblingen i front er til hodetelefon.

Terratecs nettsted

Veil pris ca 9 995 (inkl mva)

Yamaha SW1000XG
Dette kortet er en litt annerledes løsning enn de andre enhetene. Kortet er komplett med både synth, lyd-del og kraftig effektprosessorer, men har ingen egen inn/ut-enhet. Bare hvis kortet kobles sammen med en annen "slektning" i Yamaha-familien - DS2416 - på en egen digital buss, blir det tilgang til en inn/ut-modul, AX 44 eller med analoge inn og utganger, men denne kontakten sitter på DS2416. På SW1000XG kan heller ikke brukeren benytte egne samplinger i MIDI-synthen, men til gjengjeld er det et enormt antall ferdige lyder og kraftige redigeringsmuligheter. I tillegg kan du innstallere et tilleggskort med maskinvaren til komplette synther, f.eks. DX7II, Prophet 5 eller VL-70, eller et pianokort som også gir deg mange flere effekter. Det finnes også et kort som gir deg automatiske vokalharmonier!

Yamaha UKs nettsted

Veil pris ca 6 600 (inkl mva)

Guillemot ISIS
Denne pakken tilbyr flere separate inn og utganger i tillegg til synth/sampling basert på opptil 36 MB sample-minne på egen SIMM. Derfor er denne pakken spesielt egnet for deg som er ute etter å kunne ta opp levende musikk med flere mikroner/linjer, på samme måte som tradisjonelt gjøres på en flerspors båndmaskin. Inn/ut-enheten er frittstående og ikke beregnet på å plasseres inne i PCen. Den kobles til kortet med en egen multikabel. Programvaren er omfattende, med blant annet versjoner av Logic Audio, Acid og Cool Edit i tillegg til støtteprogrammene for alle finessene.

Guillemots nettsted

Veil pris ca 3 500 (inkl mva)

Hvor kan du handle

Disse pakkene selges av ledende musikkforretninger, og kan også bestilles på Internett. DinSide vil ikke favorisere enkelte forhandlere ved å linke direkte, og kan heller ikke liste opp alle. Bruk derfor ditt favorittsøkeverktøy til å velge ut en forhandler.